Рубрики
Начало » Образование » Скачат таксите в английските университети за новоприети студенти от ЕС през 2021 г.

Скачат таксите в английските университети за новоприети студенти от ЕС през 2021 г.

 

england-1106486_640

 

 

Това, което се очакваше заради Брекзит, вече е съобщено официално – таксите на новоприетите студенти от Европейския съюз в английски университети ще станат много по-високи от академичната 2021/2022 година. Отпада и възможността да теглят изгодните студентски заеми. Европейските студенти ще бъдат третирани като международните, които имат по-високи такси.

 

Кандидат-студентите от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария няма да могат да се възползват от преференциалните такси, които ги приравняват към местни студенти, както и от студентски заеми в университетите в Англия през по-следващата академична година. Това съобщи британският министър на висшето образование Мишел Донелан.

 

Към момента промяната касае само английските висши учебни заведения. Все още не е ясно какви решения ще вземат университетите в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

 

Студентите, които вече учат в английските университети или ще започнат през академичната 2020/21 година ще останат на досегашните по-ниски такси, които са около 9250 паунда.

 

Прогнозата е, че броят на студентите от Европейския съюз ще намалее с 60% заради по-високите такси. Това ще донесе и значителни финансови загуби за повечето университети. Единствено Кеймбридж и Оксфорд биха могли да запазят интереса към себе си, смятат анализатори.

 

 

източници: https://www.timeshighereducation.com/https://www.ukcisa.org.uk/https://www.euronews.com/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".