Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Какво научих на техническата конференция на Пролетните математически състезания във Варна (2013)?

Какво научих на техническата конференция на Пролетните математически състезания във Варна (2013)?

pms hoteli 1

Днес курортът „Св. Константин и Елена“ придоби математически вид. Състезатели по математика и видни български математици се настаниха в два от големите хотела на курорта в очакване на утрешните Пролетните математически състезания във Варна за ученици от 4 до 8 клас. Общо участват 690 ученика.

Ако се приеме, че Пролетните математически състезания (ПМС) са наследници на Зимните, тогава това е 32 издание. Интересно е, че по същото време в Ямбол се провежда ПМС за по-големи ученици от 9 до 12 клас и там участниците са три пъти по-малко, обявиха днес варненските организатори по време на техническата конференция.

Проф. Сава Гроздев обеща трудни задачи на утрешното състезание. Това е важно, защото ПМС може да е вход за някои математически гимназии.

В Националната комисия влизат 7 именити математика, които формират журито на състезанието. За всеки клас има отделен ръководител.

Проверители са също известни учители по математика – например, учители от СМГ, Варненската математическа гимназия и от други математически училища. Те могат да преглеждат работите само на ученици от клас, на който не преподават. Например, ако учител води занятия или курсове на 6 клас, не трябва да проверява задачите на този випуск.

Всяка задача на ученик ще бъде проверявана от двама проверителя. Това важи и за по-лесните задачи – 1 и 2. Сложните – 3 и 4 задача ще бъдат гледани от Националната комисия.

Учениците няма да изнасят нищо от състезанието. Задачи, чернови – всичко се предава на квестора.

Важно е, че всяка задача се пише на отделен лист и отгоре на всеки лист ученикът трябва да си напише имената.

В 13 часа ще могат да се вземат от МГ Варна брошури със задачите.

Резултатите се очакват около 20 часа в МГ Варна. Журито обещава веднага да ги качва на сайта на училището. Миналата година в Плевен изнасяха предварителни резултати на входа на училището, после бяха контестациите и чак след това качиха на сайта на училището официалните резултати.

Контестации ще се правят в МГ Варна – на 2 етаж. От журито помолиха ръководителите да ходят на контестации само, когато са сигурни.

Организаторите са се погрижили добре и за логистиката, и за културната програма на състезателите. Утре и в неделя сутрин има организиран транспорт от хотелите на курорта „Св. Константин и Елена“ до МГ Варна. След състезанието има посещение в Делфинариума и във Военно-морското училище. Хареса ми, че с тази програма Варна ще се опита да направи математическите състезания пак празници, както е била първоначалната идея преди време.

Ето малко снимки от пристигащите математици в хотелите.

pms hoteli 2 pms hoteli 3 pms hoteli 4

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.