Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Есе » Теми за есета за кандидатстване в американски университети

Теми за есета за кандидатстване в американски университети

Приятни интелектуални предизвикателства

 

chess-1215079_640

 

 

Есетата винаги са ми били любима тема за публикации. Харесвам и тези, които се дават на учениците, и тези за кандидат-студентите, а също и за по-зрелите, които се насочват към MBA обучение. Когато ги прочета, ме карат да се замисля по зададения въпрос и това за мен е приятно интелектуално предизвикателство.

 

Ето няколко интересни теми за есета за кандидатстване в американските и другите университети, използващи платформата The Common Application:

 

Уроците, които извличаме от пречките, с които се сблъскваме, могат да бъдат основа за по-късен успех. Разкажете за време, когато сте били изправени пред предизвикателство, пречка или неуспех. Как ви се отрази и какво научихте от този свой опит?

 

Припомнете си момент, когато сте поставили под съмнение или сте оспорили вяра или идея. Какво предизвика това мислене? Какъв беше резултатът?

 

Опишете задача, която сте решили или искате да разрешите. Това може да е интелектуално предизвикателство, изследователска задача, етична дилема – всичко, което е от лично значение независимо от мащаба. Обяснете значението му за вас и какви стъпки сте предприели или ще предприемете, за да намерите решение.

 

Разкажете за постижение, събитие или реализация, които са предизвикали период на личен растеж и ново разбиране на себе си или на другите.

 

Опишете тема, идея или концепция, която смятате за толкова привлекателна, че ви кара да загубите представа за времето. Защо ви завладява? Към какво или кого се обръщате, когато искате да научите повече?

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".