Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Есе » 20 примерни теми за есета за начинаещи 13-14-годишни есеисти – 1 част

20 примерни теми за есета за начинаещи 13-14-годишни есеисти – 1 част

 

nevidim

 

Писането на есета може да бъде забавно, ако темите са интересни и подходящи за начинаещи есеисти, ученици на 13-14-годишна възраст. В тази публикация ви предлагам 20 приятни теми.

 

Съвет:

Съветът към начинаещите есеисти е текстът да бъде около една страница. При по-напреднали – нека да разработят малко повече детайлите.

 

Инструкция:

Всяко есе да започва с основната теза, която се защитава или която ще се развие. За начално ниво – напишете поне 4-5 изречения, които да развият идеята ви. За по-напреднали – разгърнете по-подробно мислите си. Задължително сложете заключение. Финалът трябва да е силен. Проверете за правописни и граматически грешки, а така също и за пунктуация.

 

1. Ако бяхте невидим

Ако можехте да бъдете невидим, когато си поискате, какво бихте направили? Защо искате да направите точно това?

 

2. Подобряване на света

Какво бихте направили за подобряване на света? Помислете за действия, които бихте могли да предприемете, за да помогнете светът да стане по-добро място.

 

3. Нещо, което научих от лош опит

Помислете за нещо лошо, което се е случило с вас, но от него сте научили нещо. Напишете за този опит и за това, което сте научили от него. Смятате ли, че това знание ще ви помогне по-късно в живота?

 

4. Чудя се защо

Помислете за нещо, за което сте си задавали въпроса „Защо?“ и пишете за него.

 

5. Качествата на президента

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един президент и защо?

 

6. Живот в космоса

Смятате ли, че някога хората ще живеят в космоса? Ако не – защо? Ако да – къде ще живеят и как ще стане възможно това?

 

7. Едно число

Изберете си едно число и пишете за него.

 

8. Кажете една шега

Напишете забавна шега, която знаете. Защо избрахте тази шега? Защо е толкова смешна?

 

9. Безплатно ваканционно пътешествие

Ако някой ви предложи безплатно ваканционно пътешествие по света, къде бихте искали да отидете? Защо искате да отидете на това място? Какво ще правите, когато отидете там?

 

10. Приятел

Пишете за това какво за вас означава да бъдете приятел. Опишете какво правят приятелите, как те се държат един спрямо друг и спрямо другите хора. Какво се случва, когато приятелите не са съгласни?

 

11. Нов олимпийски спорт

Измислете нов олимпийски спорт. Има много необичайни спортове – скелетон (бягане и спускане с шейна), биатлон (ски бягане и стрелба), кърлинг (използване на метличка за задвижване на камък върху лед). Направете нов спорт, който да е забавен за гледане и за игра.

 

12. Нов уебсайт

Ако имате възможност да направите нов уебсайт, на каква тема ще бъде? Напишете за това защо сте избрали тази тема, какво ще е съдържанието му и кой друг, според вас, може да се заинтересува от вашия сайт.

 

13. Нов никнейм (псевдоним)

Ако можехте да си изберете никнейм (псевдоним) за себе си, какъв би бил той? Защо избрахте този никнейм (псевдоним)? Как смятате, че вашите съученици ще реагират на този никнейм (псевдоним)?

 

14. Изобретението, което харесвам

Помислете за изобретение, което бихте искали да имате или да направите. Разкажете какво би правило това ново устройство и защо искате да го използвате.

 

15. Измислете ново животно

Измислете нова животно. Опишете как изглежда, как звучи, как се движи и с какво се храни. Страшно ли е или пухкаво? Или пък нещо съвсем друго? Ще бъде ли домашен любимец или ще живее в дивата природа (или в зоологическа градина)?

 

16. Въображаемо домашно животно

Нарисувайте и разкажете за един въображаем домашен любимец, който бихте искали (или не бихте искали) да имате.

 

17. Нов празник

Измислите нов празник. Какво ще се празнува на този празник? Как бихте го празнуват? Искате ли да има някаква специална храна или символи за този празник?

 

18. Нов ученик

Ако имате нов съученик в класа и вие можете да го попитате само три въпроса, за да го опознаете, какви щяха да бъдат те?

 

19. Ново име за вашия град

Ако имате възможност да преименувате вашия град, как бихте го нарекли? Защо избрахте това име? Как това ще промени нещата във вашия град?

 

20. Моята суперсила

Ако можете да имате една суперсила, каква би била тя? Напишете една страница какво е суперсилата, защо бихте искали да я има и какво бихте направили с тази нова мощ. Как ще се промени животът ви, ако имате тази суперсила?

 

Ако искате да е по-интересно, можете да кажете на кандидат-есеистът да си избере едно число от 1 до 20 и да пише след това по темата, която му се пада.

 

източник: http://www.enchantedlearning.com/essay/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.