Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Лекция от най-умния човек на планетата Терънс Тао в памет на акад. Благовест Сендов

Лекция от най-умния човек на планетата Терънс Тао в памет на акад. Благовест Сендов

 

Tao-Sendov-poster-final-1024x663

 

Терънс Тао, най-умният човек на света с IQ 230, ще изнесе лекция в памет на акад. Благовест Сендов. Темата на доклада е: „Хипотеза на Сендов за полиноми от достатъчно висока степен“. Той ще бъде представен на 26.01.2021 г. от 18:15 ч. в Zoom.

 

Лекцията е организирана съвместно с Institute of the Mathematical Sciences of the Americas at the University of Miami (IMSA) и Съюз на математиците в България (СМБ).

 

Терънс Тао е роден на 17 юли 1975 година в Австралия. Той е най-младият участник в Международната олимпиада по математика и то три поредни години – 1986, 1987 и 1988 година. Бил е на 10 години, когато за първи път участва. Тогава печели бронзов медал. На следващата година става сребърен медалист, а когато е на 13 години взема златен медал. Остава в историята на Олимпиадата като най-младият медалист и то спечелил три медала на такава малка възраст.

 

Академик Благовест Сендов е известен български математик. Роден е на 8 февруари 1932 г. Почива на 19 януари 2020 г.

 

Подробности за лекцията ще намерите на сайта на международния център: https://icms.bg/.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".