Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Как се изграждат трима състезатели по математика в семейство на музикантка и инженер?

Как се изграждат трима състезатели по математика в семейство на музикантка и инженер?

Математика и музика, семейството и уютната среда – успешната формула на Мирослава и Иван Тодорови за възпитание на техните трима сина Спасиян, Филип и Лазар

3

 

 

Споделен опит от Мирослава Тодорова, музикант и майка на трима силни състезатели по математика Спасиян, Филип и Лазар Тодорови

 

Бих искала да споделя моя опит в изграждането на трима математици.

 

По професия съм музикант, а мъжът ми е инженер. В семейството ни умело се съчетават творческото начало с точните науки и по-специално музиката с математиката. Ежедневно се свири на пиано, а децата решават задачи, слушайки творби от класиците, романтиците и съвремието.

 

5

 

Семейството и уютната среда играят огромна роля за възпитанието на децата и формирането им като личности. Математиката и развитието на логическото мислене от най-ранна възраст носят много ползи. ”Маат” на древен тракийски език означава „Истина” (Маат-те-маат-ик се превежда като „виждащ истината”). В действителност математиката е наука, която стои в основата на битието. Да проникнеш в нея означава, че си намерил корена на мирозданието, първопричината за всички заобикалящи ни явления в природата. Нейната красота я откриваме навсякъде, затова и първият допир на моите синове с нея бяха още от най-ранна възраст. Когато ходехме на пазар, брояхме плодовете и зеленчуците и пресмятахме кое колко ще ни струва. Аз ги оставях да ми казват с точност крайната сметка и така неусетно се научиха да събират и изваждат. Купувах им много цветни книжки, както и помагала с различни логически задачи. Забавляваха се да попълват, да оцветяват, да откриват разлики.

 

4

 

Вкъщи винаги е имало атмосфера на разбирателство и уважение. Децата от малки се научиха да си помагат, да си разделят храна,  играчки, предмети. Най-големият син е добрият пример за братята си.

 

IMG_Esenen mat turnir 2017

 

Аз положих много усилия за неговия успешен старт като ученик. Така той постави високо летвата за развитие и подражание, която интуитивно последваха и другите двама синове.

 

6 (1)

 

Постепенно децата обикнаха математиката, радваше ги възможността да решават предизвикателни задачи и да откриват „свои” решения. Често се случва по-малките братя да разглеждат учебник или сборник за по-големи. Какво задоволство се вижда в очите им, когато са „хванали” решението на някоя задача. Батко им умее да обяснява и да предава ценния си опит на състезател.

 

8

 

На състезания започнаха да участват от 2 клас. Фокусът им беше да преодоляват интересните задачи, а не да се сравняват със свои другарчета. Всяко състезание ги обогатяваше предимно с това, че им даваше възможност да се запознаят с нови приятелчета, които също обичат математиката.

 

9

 

Според мен тези трайни връзки са много по-ценни от постигането на всяка цена на призово място. Разбира се радостта от спечелването на купи и медали също им действа мотивиращо и ги зарежда с нови сили да преоткриват тайните на математиката.

 

medali

 

В заключение искам да вметна, че ходенето на състезание е свързано с финансиране, особено състезанията в провинцията и чужбина. За семейство като нашето, което е решило, че приоритет му е образованието, почти 50% от доходите ни отиват за това.

 

Lazar AIMO

 

Налага се да изключим семейните почивки, да живеем и пазаруваме скромно, за да заделим средства за обучение и курсове по математика и информатика и на тримата ни синове, но пък силно вярваме, че инвестицията в образованието им си струва от гледна точка на бъдеща реализация и изграждането им като достойни синове на България.

 

Kupi

 

Семейство Тодорови, които съчетават математика и музика в отглеждането на децата си

Спасиян Иванов Тодоров е в 11 клас, ПЧМГ със спечелена пълна стипендия, състезател по математика и информатика, 9-то място в Националната класация на математиците.

Филип Иванов Тодоров е в 9 клас в СМГ, с профил немски език. Освен от математика се интересува и от архитектура, и графичен дизайн.

Лазар Иванов Тодоров е в 6 клас в СМГ, състезател по математика и информатика. Обича да съчинява свои математически задачи. Той е и запален меломан.

 

Иван Тодоров Тодоров - магистър инженер със специалност „Технология на електронното производство“. Има близо 20 години стаж в КИП и А и задвижваща техника. Владее немски език.

Мирослава Генкова Тодорова – магистър композитор и теория на музиката. Завършва с пълно отличие Държавната Музикална академия и със стипендия на фондация „Отворено общество“ за високи образователни резултати. Преподава пиано, солфеж и композиция. Занимава се с аранжиране на творби за различни музикални инструменти, както и с композиране на съвременна и електронна музика.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Мирослава Тодорова – преподавател по пиано и музикално-творчески занимания

 

Мирослава Тодорова е гост блогър в „Данибон“.

 

За Мирослава Тодорова и Работилничка за умения „Моливия“

Мирослава Тодорова е магистър композитор и музикален теоретик. От близо 20 години преподава пиано, солфеж и композиция. Член е на Съюза на композиторите в България. Участва и в дейността на Сдружение "Поанта". Ръководи успешно и Работилничка за умения „Моливия“. Майка е на три момчета – силни състезатели по математика.