Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Класации » Топ 10 на най-безперспективните университетски специалности

Топ 10 на най-безперспективните университетски специалности

 

woman-690216_640

Висшето образование води до по-хубава работа и по-висока заплата. Това е образователният принцип, който действа в света от доста години. Но завършилите някои специалности не само не се радват високо заплати, но и трудно си намират работа.

 

Американците са прагматици и проучват всичко, правят класации, анализират. Има и класация на най-безперспективните специалности.

 

От H&R Block  изследват различни специалности, на каква заплата са започнали след завършване на висшето образование, къде и в какви индустрии. Оформят анализ как дадена специалност може да предопредели бъдещето на даден човек и каква заплата ще получава. Определят и най-лошите университетски специалности, които не толкова са лоши, а са безперспективни.

 

Анализът е за САЩ, в Европа и особено в България вероятно са различни, но американците най-внимателно проучват всички тези аспекти. Колкото и да има разлики с европейското образование, все пак е добър ориентир за някои тенденции.

 

Оценката за най-добрите и най-лошите специалности е дадена от завършили студенти и все още учещи.

 

Топ 10 на най-лошите, най-безперспективните специалности:

specialnosti

1. Антропология и археология

2. Филмово/видео и фотографско изкуство

3. Изящно изкуство

4. Философия и религиозни науки

5. Либерални изкуства

6. Музика

7. Фитнес обучение

8. Комерсиални изкуства и графичен дизайн

9. История

10. Английски език и литература

Най-търсените специалисти са учили следните специалности:

1. Бизнес – 31%
2. Компютърни и информационни науки – 24%
3. Инженерни науки – 17%
4. Медицина – 10%
5. Математика и статистика – 9%
6. Инженерни технологии – 9%

Средната стартова заплата за завършили висше образование през 2014 г. в САЩ е била 45 633 долара, а през 2013 г. – 44 482 долара. Най-високо е било заплащането в добивната промишленост и особено при нефт. Стартовата заплата в тази сфера е била 86 600 долара. На второ място са мениджърите в компании и предприятия с 57 891 долара.
източник: H&R Block

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.