Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Класации » Топ 10 на училищата в България според матурите в 7 клас (2018)

Топ 10 на училищата в България според матурите в 7 клас (2018)

Mатематическите гимназии и частните училища отново са с най-високи резултати на матурите в 7 клас

smg 9 dec 2017 9

Министерството на образованието обяви кои училища в България са с най-високи оценки на матурите в 7 клас. Тази година са само два изпита – български и математика. В предишните се включваха повече изпити. Миналата година например имаше и по чужд език, а в по-предишни препитванията бяха и по другите предмети. В класациите преди влизаха резултатите от националните външни оценявания по всички предмети.

 

Изненада тази година няма. Отново влизат в топ 10 само математически и частни училища. Първите 5 например леко разменят местата си в сравнение с предишните години, но класациите зависят и от това какво точно се вземат предвид при тяхното оформяне.

 

В топ 10 за страната попадат 9 математически гимназии и само едно друго училище, което не е профилирано единствено в математиката – ЧОУ „Св. София“, което обаче традиционно винаги заема челни места. Сред най-добрите 10 са две частни училища (ПЧМГ и ЧОУ „Св. София“) и 8 общински. Три училища са от София – СМГ, ПЧМГ и ЧОУ „Св. София“. Другите училища са в повечето случаи утвърдени математически гимназии, за чиито успехи често чуваме покрай състезания. Единствено математическата гимназия в Димитровград досега не е била сред отличниците.

 

svsf-vutre7-e1528696080277 (1)

 

 

Топ 10 на училищата в България според матурите в 7 клас (2018)

 

1. ОМГ Пловдив

2. МГ Варна

3. СМГ

4. ПЧМГ

5. ЧОУ „Св. София“

6. ППМГ Бургас

7. ПМГ Димитровград

8. ПМГ Стара Загора

9. ПМГ Русе

10. МГ Плевен

 

matura 7 class 2018 (1)

източник: МОН
 

В таблицата на МОН са включени резултатите на училищата, в които има повече от 20 ученици. Преди години малки частни училища протестираха, че не попадат в този списък, макар че имат високи резултати, но имат под 20 ученици. Двете частни училища, които традиционно влизат в тази класация на отличниците – ЧОУ „Св. София“ и ПЧМГ, са с много ученици и с по няколко паралелки.

 

Класациите от матурите в 7 клас от години показват една и съща тенденция – най-добрите училища в България според тези изпити в 7 клас са математическите гимназии и частните училища. На челни позиции са утвърдените математически гимназии в големите градове и двете частни училища, които през годините си спечелиха слава на предоставящи изключително добро образование. Всички училища са с подбор и много кандидати.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".