Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Топ 10 YouTube канала, които ще ни направят по-умни

Топ 10 YouTube канала, които ще ни направят по-умни

 

digital edu

В 21 век образователните YouTube канали стават все по-популярни. Имат милиони фенове и всяко тяхно видео е гледано хиляди пъти. Блогът Mashable направи интересна селекция на 10 YouTube канала, с които ежедневно можем да научава нови неща и в същото време да се забавляваме.

 

1. Veritasium

Ще можете да гледате интересни видеоклипове за науката, ще наблюдавате експерименти, а така също ще можете и да чуете интервюта с учени. Заглавията на филмчетата също са примамливи, например, „Какво виждат жабите, което ние не можем да видим?“.

2. Vsauce 

Има близо 3 милиона абоната и над 300 милиона показвания на филмчетата. Майкъл Стивънс създава канала през 2010 година и бързо събира фенове. Той задава забавни въпроси, на които търси научни отговори – например, „Какво ще стане, ако всички скочим едновременно?“. А ето и филмчето „Какво ако Слънцето изчезне?“:

3. C.G.P. Grey 

Прави забавни клипчета върху любопитни факти. Дори намира начин тромава тема като авторското право да я разкаже интересно и с анимация. А ако сте се чудили как можете да станете папа – ето ви отговорът:

4. MinutePhysics 

Физиката може да бъде и забавна. Ако досега не сте я видели по този начин, отделете няколко минутки, за да изгледате рисуваните филмчета на Хенри Райх. Каналът има над 1 милион абоната.

5. Smarter Every Day 

Дестин, един татко-ентусиаст, който в реалния живот е ракетен учен, си поставя задача по забавен начин да направи всички по-умни.

6. SciShow

И още един забавен научен канал, който е направен като шоу.

7. Crash Course 

Тук пък ще можете да чуете весели лекции по история, химия, биология, екология и литература.

8. Numberphile 

Малко забавна математика в YouTube

9. ASAP Science

Отговаря на въпроса „Кое идва първо яйцето или кокошка“ и на други подобни забавни въпроси:

10. Bad Astronomy 

Това е YouTube канал за астрономията и за науката.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.