Рубрики
Начало » Бизнес » Топ учител от Хонконг отхвърли оферта за милиони долара годишна заплата

Топ учител от Хонконг отхвърли оферта за милиони долара годишна заплата

 

hong kong uchitel

 

Огромни билбордове с образите на супер учителите звезди, битки между образователните компании за привличането на учители таланти, съдебни дела за милиони. Всичко това не е от холивудски филм на бъдещето, а реално се случва в Хонконг, където образованието е на висока почит и всички се борят най-добрите учители да работят за тяхната компания или да обучават тяхното дете.

 

В държавата, където почти всички са тип „китайска майка тигър“ (в това число и татковците), т.е. правят всичко възможно, за да може децата им да се изучат и да станат успешни, образованието е номер едно и гълта огромни ресурси от средства и енергия на родителите.

 

Най-добрите преподаватели печелят повече от банкерите и са по-известни и от поп звездите. 

 

Опитът да се привлече топ учител от една образователна компания стана топ новина в Хонконг. Две са най-мощните образователни фирми в Хонконг. В едната работи конкретният учител, а конкурентната компания се опита да го привлече като му отправи изключително съблазнителна оферта за милиони.

 

Образователната компания „Modern Education“ публикува отворено писмо в местен вестник, с което отправи публична оферта към топ учителя Лам Ят-Ян да напусне своя работодател „Beacon Group“ и да се присъедини към тях. Офертата беше за годишна заплата от 85 милиона хонконгски долара (близо 11 милиона щатски долара или почти 19 милиона лева). Изискваше се да привлече 25 000 ученици.

 

„Modern Education“, чиято компания собственик се листва на борсата в Хонконг от 2011 година, прибегнала до този трик след като конкурентът й „Beacon Group“ също преди това беше отправил публична оферта към този учител звезда.

 

Лам Ят-Ян е едва 28-годишен учител по китайски и вече е сред най-известните учители в Хонконг. Повече прилича на вокалист от някоя известна азиатска поп група. Има модерна прическа и носи модни дрехи.

 

„Имам приятели, които му се кланят като бог“, споделя младеж, който е бивш ученик на Лам Ят-Ян. „Бях се записал при него, защото мой приятел си повиши успеха веднага, когато стана негов ученик“.

 

„Момичетата от целия ми клас се записахме при него, защото се притеснявахме да не изпуснем нещо“, споделя друга бивша ученичка на Лам Ят-Ян.

„Мисля, че е невероятен оратор. Това е най-ценното му качество и голямото му предимство пред другите. Виждала съм как ученици плачат, докато му слушат лекциите. Той успява да мотивира всички“, допълва тя.

 

При такива признания на учениците как образователните компании да не се борят да привлекат даден учител звезда?

 

Учителите звезди са привличани в дадени компании и при много сериозни условия по договор. Напускане на такъв преподавател би довело до огромни загуби за компанията. Ако някой премине да работи в друга фирма, започват да се водят съдебни дела за сериозни суми и следват искания за обезщетения.

 

Образователните компании плащат огромни заплати и то в милиони, но изискват от топ учителите си и големи приходи за компанията. Например стана ясно, че от Beacon са сложили като клауза в договора си с топ учителя, че искат от него да генерира 40% от приходите на компанията за миналата финансова година, които са били 328 милиона хонконгски долара.

 

Напускането на такъв топ учител би довело до сериозен спад на броя на записалите се ученици и би засегнало негативно бизнеса на компанията“, отбелязват инвеститори.

 

На учителите обикновено се плаща комисионна за всеки записал се ученик. Използването на видеотехнологии му позволява да увеличи многократно техния брой.

 

Когато г-н Лам дава уроци в клас, от Beacon записват лекцията и след това я излъчват поне 18 пъти. Видеоуроците са само малко по-евтини от уроците на живо. Цената на 4 сесии е 590 хонконгски долара (около 131 лева), а за видеоуроци се ползва само 20 хонконгски долара намаление.

 

Г-н Лам отхвърли офертата за 85 милиона хонконгски долара. Той заяви във Фейсбук, където има 67 000 фена, че за него няма значение дали печели 50 милиона хонконгски долара (над 11 милиона лева) или 80 милиона (19 милиона лева).

 

Ще остана в Beacon стига това да е работно място, където усещам справедливост и нещата да са разумни“, заяви топ учителят в своя Фейсбук профил.

 

В Хонконг има повече 900 учебни центрове. Те са насочени към учениците от средните училища. В последните години се забелязва лек спад на записалите се ученици. През 2010 година са били 206 500 ученици, а през 2014 година поради спад в раждаемостта са паднали на 180 300 ученици. Приходите в сектора обаче са нараснали през този период. Но в големите компании като Beacon приходите намаляват, защото конкуренцията е все по-голяма и има повече „играчи“. По тази причина единствено могат да се борят с всякакви атрактивни методи и заплати да привличат звезди учители и да задържат своите топ преподаватели, които от своя страна да привличат повече ученици.

 

източници: CNBC, Fortune

снимка: Фейсбук страницата на Лам Ят-Ян

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.