Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Техническият университет в Делфт стана на 178 години

Техническият университет в Делфт стана на 178 години

 

tu delft-COLLAGE

 

Техническият университет в Делфт е основан на 8 януари1842 година. На 10 януари 2020 година висшето учебно заведение официално отбелязва 178 години от създаването си. Направих бърза справка с наши университети. Софийският университет води началото си от 1888 година, а Техническият университет в София – от 1945 година.

 

tu delft oct 2019 1

 

Техническият университет в Делфт е един от най-силните и известните технически университети в Европа и в света. За 2019 г. в класацията на QS World University Rankings заема 17 място в света в инженерни науки и технологии. В класацията на Times Higher Education World University Rankings е на 19 място. В общите класации за холандските академични университети често заема първо място.

 

tu delft prometey

 

ТУ Делфт е предимно мъжки университет. Само около 25% от студентите са жени, а в някои специалности дори бройката е по-малко – около 15%. Това оказва  често влияние в рейтингите в световните класации тъй като в някои методологии е важен процентът на жените спрямо броя на мъжете. И въпреки това за авиационната специалност ТУ Делфт обикновено е в топ 3 света, за архитектура също е в топ 3 за света, за Civil & Structural Engineering е на 2 място, за машинно инженерство е на 4 място в света.

 

tu delft patici

 

Най-популярните специалности в ТУ Делфт в последните 2 години са авиационната и за компютърно инженерство. Преподават се на английски. Привличат огромен брой кандидати от цял свят, които преминават през строга селекция и много сериозни изпити. Класирането е въз основа на резултатите от изпитите, а не спрямо национални квоти или друг вид критерии на комисиите по прием.

 

biblioteka tu delft 1

 

В университета учат над 23 000 студенти. Те имат една от най-забележителните университетски библиотеки.

 

biblioteka tu delft 9

 

Кампусът е един от най-големите в света. Намира се в близост до историческия център на Делфт. Бюджетът на висшето училище е доста голям – над 660 милиона евро. Университетът съчетава висока степен на акадмичност и предприемчивост. Едни от най-интересните, модерни и големи научни разработки и проекти сред европейските университети в последните години са на Техническия университет в Делфт.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".