Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Техническият университет в Делфт – велосипеди, Прометей и извънземна библиотека

Техническият университет в Делфт – велосипеди, Прометей и извънземна библиотека

Пътеписи от Нидерландия

TU Delft 41

 

Пътеписи от Делфт

Техническият университет в Делфт е една от големите гордости на градчето. Славата му се носи не само в Нидерландия, но е уважавана образователна институция и в цял свят, особено сред техническите университети.

 

По време на нашето посещение в Делфт посветихме един предиобед за разходка из кампуса на университета. Аз се разхождах пеша, а момчетата караха велосипеди.

 

И сега като се замисля велосипедите са едно от ярките неща, които се забелязват в кампуса.

 

TU Delft 48

 

Има специални хубави велоалеи, по които студентите карат доста бързо. Студеното време не беше пречка, единствено забелязвах, че от време на време си стопляха ту едната, ту другата ръка. Пред всяка сграда имат и просторни места, където да си оставят велосипедите.

 

TU Delft 22

 

Първото нещо, което вижда човек, когато навлезе в района около кампуса, са по-старите сгради. Фасадите са от червени тухли. Веднага направихме асоциация с известните „Red brick universities“ във Великобритания, които са създадени през 19 век и също имат тухлена фасада.

 

TU Delft 11

 

Техническият университет в Делфт води началото си от средата на 19 век. На 8 януари 1842 г. крал Вилхелм II Нидерландски го открива като Кралска академия (Koninklijke Akademie van Delft). Тази академия бързо набира скорост и през 1864 година вече е Политехническо училище, а през 1905 година става Технически институт с пълни университетски права. През 1986 година за последно си сменя името и вече е наречен Технически университет в Делфт.

 

TU Delft 12

 

Всъщност другите сгради на университета са нови. Дълго време е бил в историческия център на Делфт, но после се е преместил на мястото, където е сега. С колело разстоянието от центъра до кампуса е около 5-8 минути. Пеша, много бавна и приятна разходка, е около 15-20 минути.

 

TU Delft 16

 

Преминах покрай езеро, а в средата му имаше кула.

 

TU Delft kula

 

Това произведение на изкуството не е обичайна кула, а може да се движи. И дори да „танцува“.

 

TU Delft kula art

 

Една от най-големите забележителности на Техническия университет в Делфт е неговата библиотека.

 

TU Delft 27

 

Тя е в уникална съвременна сграда. Отличителна черта е конусът на върха й, а така също и покривът й, който е с трева. Вътре сградата също е изключително интересна. Имах усещането, че съм в извънземен космически кораб. Погледнете и рафтовете с книги.

 

TU Delft biblioteka

 

Кафенето е уютно местенце за почивка.

 

TU Delft 28

 

Модерният дизайн на библиотеката е дело на базираното в Делфт архитектурно студио Mecanoo.

 

TU Delft 63

 

Друго, което ми привлече погледа, бяха майките, които возят децата си със специални велосипеди.

 

TU Delft 17

 

Разходката ми продължи към следващите сгради в кампуса. Вече беше обяд. На една алея предприемчиви гърци (или поне разветите знамена бяха гръцки) продаваха храна на студентите. В този студен холандски ден уханието на позната кухня ми подейства доста стоплящо.

 

TU Delft 36

 

В близост до тях беше Прометей – гордостта на Делфт. През 2012 г. статуята е открадната, но от 2016 година вече има нова.

 

TU Delft 35

 

Малко след това около една от сградите имаше езеро, а в него и по полянките спокойно (и гордо) си живееха цели семейства патици.

 

TU Delft 44

 

От този ъгъл чудесно се виждаше и високата сграда на инженерния факултет.

 

TU Delft 42

 

Статуя на уважаван холандски учен от Хага посреща младите инженери, които учат в тази сграда на Техническия университет в Делфт. Кристиан Хюйгенс (1629-1695) е нидерландски механик, физик, астроном и математик, създател на вълновата теория на светлината.

 

 

TU Delft statua math-COLLAGE

 

А ако човек погледне нагоре към върха на високата постройка, ще види името на университета – TU Delft. Този надпис се виждаше отдалече, а сградата привличаше вниманието със своята извисена конструкция и синьо-червената фасада.

 

TU Delft 55

 

Интересно е логото на Техническия университет в Делфт. Буквата „Т“ е оформена като пламък. Асоциацията е с огъня, който Прометей носи на хората. Приема се, че Прометей е първият инженер и е важен символ за университета.

 

Фоторазходка из Техническия университет в Делфт

 

TU Delft gif

 

А може ли елитен университет без състезатели по гребане? Не. Съпругът ми успя да заснеме тренировката на местните младежи, които от ранни зори бяха излезли в каналите на Делфт.

 

grebci tu delft

 

Разходката до Техническия факултет в Делфт може да се съчетае с посещение до най-старата фабрика за делфтски порцелан, в която има музей, а така също и изискан магазин. Намират се съвсем близо – на около 5 минути пешеходно разстояние.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

Делфтският бяло-син порцелан – една красива история на 365 години

Kaкво задължително трябва да се види в Делфт?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".