Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Учебната година може да приключи онлайн

Учебната година може да приключи онлайн

обн. 26.4.2020

smg oct 2019

 

НОВО (26.4.2020): 

Учениците от 7 и 12 клас може и да се върнат в училище, а матурите да се проведат през юни. Родители на 7-класници настояват за допълнителни дати за изпитите в 7 клас.

 

Учебната година може да приключи онлайн. За този сценарий съобщи в интервю пред в. „Труд“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Оформянето на срочни и годишни оценки може да протече в електронна среда, ако мерките за социална изолация бъдат удължени.

 

Просветният министър все още е категоричен, че матурите не могат да се проведат онлайн. Изпитите в 7 клас и в 12 клас са важни, тъй като са преход към гимназиално ниво или към висше образование. Министерството е готово да ги проведе на по-късен етап, когато мерките на извънредното положение отпаднат.

 

Ако държавните зрелостни изпити в 12 клас не се проведат, ще се наложи 38 университета да проведат 300 изпити по различни дисциплини, защото за тях матурите са вход за една и повече специалности, обяснява Красимир Вълчев. С висшите училища е разговаряно да отложат сроковете за окончателно записване. За Европейския съюз също се обсъжда такава мярка в Съвета на министрите на страните членки. Навсякъде се водят разговори с университетите, тъй като ситуацията във всички европейски страни е еднаква. Най-вероятно записването за университети тази година ще се забави.

 

Ако не се проведат Националните външни оценявания в 7 клас, гимназиите ще трябва да проведат свои изпити или да приемат въз основа на вътрешно оценяване. Министър Вълчев вижда несправедливост при този вариан при учениците, които имат взискателни учители.

 

Относно националните външни оценявания в 4 и 10 клас – от тях МОН може да се откаже по-лесно, съобщава министърът на образованието. Те са важни за по-малък брой ученици. За 4-класниците са важни за тези, които кандидатстват в математически гимназии (но реално за тези училища има и отделен изпит, има и влияние от състезания). За 10 клас са важни за училите в т.н. обединени училища. Все още обаче МОН не е в такава ситуация, за да вземе решение да се откаже от тези миниматури. Вълчев обяснява позицията на министерството – ще се подходи разумно с НВО в 4 и 10 клас, няма да се провеждат на всяка цена, но и няма да се отказват от тях прибързано. Докато има възможност през юни да се проведат, ще се работи в посока те да се реализират.

 

Разглеждат се много сценарии за завършване на учебната година, отговаря Вълчев на въпроса дали има вероятност учениците да не се върнат на училище и след 13 май. Той отбелязва, че е важно да могат да издадат дипломите на 12-класниците, за да могат да се запишат в университети, особено е важно това за заминаващите да учат в чужбина.

 

Всяко удължаване на периода на действие на мерките за социална изолация, на изънредното положение, ще доведе до отместване на датите на изпитите със същия брой дни.

 

НВО в 4 клас ще се проведе, ако е възможно и разумно до края на юни.

 

Ако има промяна в датите на изпитите, това ще бъде обявявано поне 3 седмици по-рано, уточнява Вълчев.

 

Ситуацията с пандемията ще определи и това дали ще има отлагане на началото на следващата учебна година.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".