Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » Учебната година ще приключи дистанционно, само изпитите ще са в училище

Учебната година ще приключи дистанционно, само изпитите ще са в училище

 

125 su oct 2019

 

Учебната година ще приключи дистанционно, но учениците ще бъдат в училищата за провеждане на изпитите, съобщиха от Министерството на образование. До това решение се е стигнало след обсъждане между министъра на образованието Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

 

Датите за изпитите ще бъдат уточнение през следващите дни като се вземе предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища. Преди дни обаче просветният министър Красимир Вълчев обяви, че най-вероятно всички матури ще са през юни. Той предложи Държавните зрелостни изпити в 12 клас да бъдат отложени с още една седмица. т.е. за около 6 юни. Националните външни оценявания в 7 клас може би ще са около средата на юни.

 

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов допълва информацията от МОН с още детайли:

 

По покана на министъра на образованието на 29 април 2020 година се проведе дистанционна среща с отрасловите партньори в сферата на образованието и с участието на родителски организации.
Всички се обединихме около възможността учебната година за всички класове да приключи в дистанционна среда;

ДЗИ за 12 клас да се проведе в реална училищна среда в началото на юни;

НВО 7 клас да се проведе в реална училищна среда през третата седмица на юни. Преди провеждането на изпитите да бъде предложено на учениците да посетят консултации при потребност от тях.

Да няма групово връщане на ученици преди провеждането на изпитите.

Да бъдат проведени изпитите за зрелостниците за промяна на оценка по тяхно желание преди провеждането на ДЗИ в училищна среда.

Изпитите трябва да бъдат проведени при спазване на всички предпазни мерки.

През летните месеци да бъде създадена възможност за организирана лятна занималня за учениците от 1-4 клас в училищата за всички желаещи да се включат.

За завръщането на децата в яслите и детските градини МОН ще направи представително социологическо проучване.

Следващата седмица ще бъдат уточнени детайлите по провеждането на изпитите.

 

Kъм момента не е ясно дали 4-класниците и 10-класниците също трябва да се явят на националните външни оценявания. В последните дни основно се акцентираше, че изпитите са най-важни за 7 и 12 клас. За прием в математически гимназии след 4 клас обаче също има важен изпит и НВО има известна роля за приема.

 

Изпити има и за някои частни училища. Американският колеж в София, за който има над 700 кандидати, пренасрочи датата на прочутия си изпит за края на май след като веднъж вече го отмени, тъй трябваше да се проведе през март. Други частни училища като Международна гимназия „Златарски“ вече проведоха изпита и интервютата си онлайн. В някои основни частни училища продължава приемът дистанционно. Български университети също стартираха онлайн приемни изпити.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".