Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Учебната година вероятно ще бъде удължена

Учебната година вероятно ще бъде удължена

 

math stulbiste 119 SU

 

 

Учебната година вероятно ще бъде удължена, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред бТВ. За тази вероятност той намеква от известно време. Първият сигнал беше с изказването му семействата да не правят планове за юни. Няколко дни по-късно той добави и вероятността 7-класниците да учат и през юли.

 

Според министър Вълчев в обществото вече трябва да се създава нагласа, че е възможно удължаване на учебната година през юни и дори през юли.

Сценариите към момента

Първи сценарий: Затворени училища до 21 април

Ако училищата останат затворени до 21 април, промените, които ще се наложат (например отучване) ще са минимални. Преди дни министърът намекна, че може да се наложи учене и в събота.

Втори сценарий: Затворени училища и след 21 април

Ако обаче извънредното положение продължи и след 21 април, ще се наложи да се учи повече – през юни, юли или малко септември, заяви министърът.

 

Ако се реализира този сценарий, изпитите ще бъдат отместени с една, две или три седмици.

Да припомним: Преди дни от Кризисния щаб споделиха своята прогноза, че пикът в България ще е около Великден, който е на 19 април.

 

Защо няма да има нулева учебна година?

Учебната година няма да бъде обявена за нулева, увери отново министърът на образованието.

За да бъде обявена една учебна година за нулева, са нужни две предпоставки:

- карантината да продължи до края на годината

- дистанционното обучение да не е стартирало успешно.

Важно! В България дистанционното обучение стартира успешно. Оценката на министъра за обучение в електронна среда е положителна. Той постави дори „много добра“ оценка. Вълчев каза, че има предпоставки 80% от учебния материал да бъде взет, което е минимумът,

Матурите

Матурите няма да се провеждат дистанционно, категоричен е министърът на образованието.

Министър Вълчев увери, че в изпитите няма да влиза непреподаден материал, включително и този, който е преподаден дистанционно. Той повтори идеята изпитванията да са само върху материала от първия срок.

Преди дни се появи искане матурите в 4 и 10 клас да бъдат отменени за тази учебна година. Красимир Вълчев определи това искане като прибързано. По темата в петък говори по-подробно и неговата заместничка Таня Михайлова, която заяви, че тези националните външни оценявания няма да се отменят.

НВО в 4 клас

Външното оценяване в 4 клас има важна роля, защото дава възможност на учениците след този етап на образование да продължат в определени училища, каза Таня Михайлова. В настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици.

Пример: В правилата за прием в СМГ се изисква явяване на НВО в 4 клас, а също и участие в състезания като Европейско кенгуру, което трябваше да се проведе на 19 март, и Пролетните математически състезания.

НВО в 10 клас

Според Таня Михайлова отпадането на НВО след 10 клас ще засегне правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си.

Проблем при кандидатстване в университетите

Проблем може да има при кандидатстването на 12-класниците в чужди университети. Няма да има проблем с българските, каза министъра на образованието. Той очаква разбиране от българските висше училища. С европейските университети ще трябва да се разбират на европейско ниво.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".