Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Учениците от 7 и 12 клас – на училище само за датите на матурите

Учениците от 7 и 12 клас – на училище само за датите на матурите

 

1 AEG Sofia 16

 

7-класниците и  и 12-класниците да се върнат на училище само за дните на матурите. Tова сподели лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия като се позова на обсъждане на политически съвет с министър председателя Бойко Борисов. Учениците няма да учат, а само ще се явят на изпитите. Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски също потвърди, че точно тази идея изкристализира като евентуално решение на казуса – учениците да се върнат в училище само, за да се явят на изпитите. Министърът на образованието Красимир Вълчев е разговорял в понеделник три пъти с щаба.

 

В неделя българският премиер Бойко Борисов заяви, че само 7-класниците и 12-класниците ще се върнат физически на училище, защото имат важни изпити – едните за прием в гимназиите, а другите – за завършване на средното образование и прием в университетите. След това изказва се породиха много опасения и от родители, и от учители, и от синдикати. Всички открояваха опасността от физическо присъствие в училищата на учениците дори и само за тези два випуска. Трудно ще бъде да спазват дистанция от 2 метра в класните стаи и в междучасията. Сложно ще бъде постоянното носене на маски. Натрупаха се и още много аргументи против. Сериозна би била заплахата за учителите. Голяма част от тях са над 50-годишна възраст. Отделно и логистично би било сложно – при едни випуски преподавателите да присъстват физически, а при други – бързо да се включат за онлайн обучение. Директори споделиха, че ако се реши да се отворят училищата за 7 и 12 клас, очакват много учители да излязат в отпуск или да си вземат болнични.

 

До 10 май министърът на образованието трябва да представи решение по казуса – как ще се завърши учебната година, как ще протекат изпитите, ще се отворят ли детските градини. Преди дни той сподели две идеи – учениците да завършат дистанционно тази учебна година, а втората – всички матури да се преместят през юни. Той е категоричен, че изпитите не могат да се проведат онлайн.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".