Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Шт! Самолетите да не летят! Южнокорейските младежи се явяват на изпити

Шт! Самолетите да не летят! Южнокорейските младежи се явяват на изпити

south korea samoleti izpit

В Южна Корея образованието е на голяма почит. А когато има изпити, изглежда цялата държава помага. През ноември 2014 г., например, когато 650 000 южнокорейски ученици се явиха на кандидатстудентски изпити, и правителството, армията, полицията, летищните власти, много компании и всички южнокорейци се включиха да осигуряват максимален комфорт и пълна тишина на кандидат-студентите, разказва британският „Телеграф“.

Изпитите са изключително важни за младите южнокорейци. Техните резултати ще окажат влияние върху останалата част от живота им, на кариерата им и дори на брака им. Затова цялата нация сътрудничи и подпомага младежите, които се явяват на тестове.

Правителството и най-големите компании в страната помолиха служителите си да дойдат на работа с един час закъснение, за да се осигури по-спокойно придвижване на учениците по пътищата към 1257-те центрове за тестове в страната.

Движението на превозни средства около всички центрове за тестове беше забранено. Те бяха отдалечени на поне 200 метра от всяка сграда, където се провеждаха изпити.

Министерството на отбраната се беше погрижило предварително да окаже също съдействие. Военновъздушните сили нямаше да провеждат полети, а армията, която тази седмица има обучение, също го отложи.

Министерството на транспорта стигна дотам, че наложи забрана за полетите на кацащите и излитащите самолети на всички летища в страната за периода от 40 минути, когато учениците правеха теста за слушане по английски.

Кандидат-студентите, които не са чули алармата на часовниците си и са спали повече, имаха възможност да се възползват от специална услуга, предоставена от полицията. Трябваше само да се обадят на телефон за спешни случаи и да заявят къде живеят и в кой център се явяват на изпит. Полицията беше предвидила специални екипи с полицейски коли и мотори, които спешно да ескортират успалите се ученици.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.