Рубрики
Начало » Образование » Университетът Твенте към студентите от ЕС: „Ако нямате квартира, потърсете образование другаде“

Университетът Твенте към студентите от ЕС: „Ако нямате квартира, потърсете образование другаде“

Все още 25% от студентите не успяват да си намерят жилище

 

architecture-931281_640

 

„Ако нямате жилище, потърсете образование другаде“ – този съвет получават 2000 студенти от Европейския съюз, които са избрали да учат в Университета Твенте. Имейлът е свързан с огромния недостиг на студентски общежития и квартири тази година в Нидерландия.

 

„Изпратихме това послание с болка в стомаха, но за съжаление това е реалността“, обясняват от Университета Твенте.

 

Това писмо беше цитирано в холандските медии и предизвика емоции заради призива към чуждестранните студенти и най-вече от Европейския съюз, ако нямат вече намерена квартира, да търсят образование някъде другаде.

 

Една от идеите, които са обсъждали в университета, е да направят палаткови лагери, но я отхвърлили, защото осъзнали, че това е временно решение.

 

Университетът Твенте прави проучване и все още 25% от студентите не са успели да си намерят стая в Енсхеде или в околностите.

 

„Стотици студенти от Европейския съюз търсят стаи в момента тук“, споделят от Твенте.

 

Проблемът е най-вече с европейските студенти, защото международните са с визи, а за да им се издаде такава, те отдавна трябва да са посочили адрес, където ще живеят.

 

„Това са безпрецедентни времена. Преди можеше да се намери лесно стая тук, а сега има огромен проблем“, разказват от унивеситета.

 

От учебното заведение определят ситуацията като критична и съветват новите си студенти да търсят квартири в много други съседни градчета.

 

„Ако търсенето е неуспешно, съветваме ви да преразгледате регистрацията в нашия университет“, пише още в писмото до европейските студенти.

 

В имейла се казва още, че през настоящата година няма да има онлайн обучение и изцялото ще бъде присъствено. Така че наличието на квартира в района е необходимо.

 

Проблеми с намирането на квартири има и в други холандски университети. За Университета в Грьонинген беше съобщено, че изгражда временна постройка, за да настани за известно време тези, които не са си намерили квартира.

 

В предишните години също имаше такава криза със студентските квартири. Тогава много бяха настанени по лодки или на палатки. В ТУ Айндховен пък бяха отворили физкултурния си салон, в който студентите без квартири да преспиват през нощта, а сутрин да си прибират матраците и завивките в шкафчета, за да се ползва спортната зала.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Над 50 000 студенти в Нидерландия може да не успеят да си намерят жилище през 2024 г.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".