Рубрики
Начало » Коронавирус » Най-старият холандски университет минава на онлайн обучение до края на академичната година заради коронавируса

Най-старият холандски университет минава на онлайн обучение до края на академичната година заради коронавируса

 

източник: Уикипедия

източник: Уикипедия

 

Най-старото висше учебно заведение в Нидерландия – Университетът в Лайден, основан през 1575 г., преминава на онлайн обучение и изпитване до края на учебната година заради коронавируса, става ясно от съобщение на сайта си. Същата заявка прави и Университетът в Маастрихт, при които близостта до Белгия оказва сериозно влияние.

 

И двете учебни заявения споделят, че са готови да се върнат и към преподаване и изпитване в учебните зали, но засега онлайн вариантът остава водещ.

 

Другите университети към момента имат само онлайн обучение и таят надежда, че до 2-3 седмици нещата ще се нормализират.

 

В Нидерлания се взеха мерки в борбата срещу разпространяването на коронавируса до 6 април – затвориха се барове, ресторанти, училища и университети. Университетите дори реагираха малко по-рано от държавата си и преминаха към онлайн варианта преди това да беше предложено от правителството. Преди това системно препоръчваха да се работи повече от дома.

 

Журналистическото издание на ТУ Делфт „Делта“ пише, че освен Лайден и Маастрихт другите университети все още не са обявили онлайн обучение и изпитване до края на академичната година, но признават, че не са наивни. От Университета Вагенинген смятат, че е логично ситуацията около коронавируса да отнеме повече време от заявения срок от правителството за по-строги мерки – 6 април. От Университета в Грьонинген са удължили периода до 10 април. От ТУ Делфт поместват ежедневно информация за коронавируса, но засега няма сигнали дали биха приели онлайн изпитвания и преподаване до края на академичната година. Пред сайта „Делта“ споделят, че ще информират, ако се вземе такова решение.

 

Престижни американски университети заявиха още преди седмица, че преминават на онлайн обучение до края на академичната година, която при тях обаче приключва обикновено в началото на май, а в Нидерлания е в началото на юли. Напоследък и британски университети самосиндикално започнаха да обявяват подобни стремежи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".