Рубрики
Начало » Образование » Статистика за приетите в Единбургския университет

Статистика за приетите в Единбургския университет

 

LWYang from USA [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

LWYang from USA [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

 

Университетите в Шотландия са едни от най-желаните. Някои от тях попадат на топ позиции в света, а същевременно са с изключително добри такси. Гражданите на Европейския съюз са при същите условия, които важат и за шотландските кандидати. Дори студентите от останала част на Обединеното кралство са на много по-високи такси. Най-високи са тези за международните студенти.

 

Позитивите, които носи за шотландците и за младежите от ЕС, евтиното, но изключително качествено образование обаче, си има и своята цена – в най-престижните шотландски университети се влиза трудно. Ако човек се зачете в британските медии и форуми, ще устави колко много недоволство има напоследък от този факт от шотландски семейства, които смятат, че не е справедливо децата им с отлични оценки и постиежния да не успяват да влязат в местните университети. Имаше обвинения, че тези места се заделят за международните студенти, които плащат високи такси, но тези твърдения бяха отхвърление. Обясненията бяха, че квотата за шотландци и европейци не се запълва с кандидати от другите части на Обединеното кралство и още по-малко от американци, руснаци или китайци. Те попадат в други групи кандидати.

 

Единбургският университет е един от най-престижните във Великобритания. И съответно един от най-желаните.

 

На сайта на учебното заведение са публикували статистика за предишните години въз основа на информация от UCAS:

 

Година Кандидати Оферти % на офертите спрямо броя кандидати Приети
2014 55,294 21,044 38% 5,707
2015 57,019 22,225 39% 5,841
2016 59,058 23,151 39% 5,900
2017 59,876 25,041 42% 6,434
2018 58,411 25,532 44% 6,221

 

Има и подробни статистики по години, специалности и най-важното – за шотландци/ЕС, британци и международни студенти.

 

 

Да вземем за пример специалността „Информатика“. Най-важен елемент е процентът на получилите оферта спрямо броя на кандидатите. Вижда се колко по-нисък е за шотландци и европейци.

 

От университета отбелязват:

 

Шотландското правителство поставя строги ограничения върху броя на учениците от Шотландия и ЕС, които шотландските университети могат да приемат. Това означава, че шотландските университети са ограничени по отношение на броя на офертите, които могат да предложат на кандидатите от Шотландия и ЕС.

 

 

 

За Шотландия/ЕС

 

 

За отделните страни от ЕС по информация от британски сайтове също има квоти.

 

За Англия, Уелс и Северна Ирландия

 

 

 За международни студенти (извън ЕС)

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".