Рубрики
Начало » Коронавирус » САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, чиито университети имат онлайн обучение

САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, чиито университети имат онлайн обучение

 

harvard-3392567_640

 

Чуждестранните студенти, чиито учебни програми в университетите са онлайн заради пандемията от коронавирус, няма да могат да останат в Съединените щати, обявиха от американските имиграционни служби, цитирани от световните медии, включително и от Българското национално радио.

 

Държавният департамент няма да издава визи, нито пък ще позволи да влязат в страната студенти, които са записани за обучение, но в техните университети ще учи онлайн през есенния семестър. Тези, които в момента са в САЩ, трябва да напуснат. Ако не го направят, може да бъдат депортирани.

 

Университети с хибридни системи, т.е. които са съвместяват физическо и онлайн обучение, ще трябва да доказват, че чуждестранните студенти посещават предимно занятията с физическо присъствие и само така те могат да запазят статута си.

 

Много висши учебни заведения в САЩ все още не са обявили плановете си за есенния семестър. Много от тях планират да въведат хибридната система обучение като лекциите да са изцяло дистанционно, за да няма голямо струпване на хора в закрито пространство.

 

От Харвард заявиха преди дни желанието си да поканят в кампуса през есенния семестър на следващата академична година само 40% от студентите си, сред които и първокурсниците. Всички студенти обаче ще имат само онлайн лекции, дори и тези, на които ще е позволено да живеят в кампуса.

 

Учебните такси за американските университети са изключително високи. В някои от най-престижните са около 80 000 долара на година. През 2018 година, например, чуждестранните студенти са вкарали в икономиката на САЩ 45 милиарда долара.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".