Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Виетнамска задача за 3 клас затрудни родители и учители

Виетнамска задача за 3 клас затрудни родители и учители

 

vietnamski puzzle

 

Задача:

Поставете числата от 1 до 9 в празните квадратчета без се повтарят, но така че да бъде вярно решението.

 

Една на пръв поглед съвсем лесна задача за 3-класници във Виетнам е затруднила родителите и учители, съобщава Vnexpress. Дядо, който има внук в 3 клас, изпраща задачата до сайта. Vnexpress публикува статия за задачата. По-късно британският Гардиън я препубликува и посвещава на задачата две статии.

Според виетнамското издание, задачата е затруднила не само възрастни, които са добри по математика, но също така и завършили висше образование по икономика и математика. Имало 362 880 варианта за запълване на квадратчетата с числата от 1 до 9, но само няколко били възможни, за да се реши вярно задачата.

Виетнам е с много силно представяне на PISA по математика и науки. По математика заема 17 място, а по науки – 8. Така че не е чудно, че деца в 3 клас се справят със задачи, които затрудняват големите, коментира британският Гардиън.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.