Рубрики
Начало » Образование » Студентите от ЕС може да плащат по-високи такси в британските университети още през 2020 година

Студентите от ЕС може да плащат по-високи такси в британските университети още през 2020 година

Високи такси и без студентски кредити за студентите от ЕС

cambridge krug

 

Студентите от ЕС може да плащат по-високи такси в британските университети още през академичната 2020/2021 година, съобщава британският вестник Гардиън. След като Великобритания напусне Европейския съюз таксите за европейските студенти ще се изравнят с тези на международните, които са много по-високи от тези на британските младежи. В момента студентите от ЕС и тези от Великобритания са на еднакви такси – 9250 паунда. Вероятно ще отпаднат и студентските заеми, които даваха възможност да се връща сумата след завършването.

 

„След Брекзит от морална гледна точка би било трудно да се обоснове защо богатите германци плащат по-малко от бедните индийци“, смята Ник Хилман, който е начело на Института за политика в областта на висшето образование.

 

От Buzz Feed, на които Гардиън се позовават в статията си, говорят за повишаване на таксите за европейските студенти евентуално от 2021 година. Те посочват като основание факта, че след Брекзит все по-малко студенти от ЕС ще остават да работят във Великобритания. Така няма да плащат данъци в държавата, в която са се обучавала. Ако са на ниските такси, това не е изгодно за държавата. Ще има и опасност за връщане на заемити, ако опцията за студентско кредитиране се запази.

 

Европейските студенти, които започват обучението си в британските университети през академичната 2019/2020 година, са при досегашните условия – по-ниска такса като тази на британските студенти и възможност за теглене на студентски кредити за плащане на таксата. Към момента британското правителство обявява, че за този випуск няма да има промени.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".