Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Първо математическо онлайн състезание VIVA Математика

Първо математическо онлайн състезание VIVA Математика

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ, ОТГОВОРИ (обн. 14.12.2014)

viva math 0НОВО (9.12.2014 – 14,19 ч.) Излязоха резултатите и класирането от Първото математическо онлайн състезание Viva Математика. Можете да ги видите ТУК. Някои състезатели са само с никове.

НОВО (14.12.2014) ОТГОВОРИ

Коментарът на сина ми за състезанието беше, че е забавно, задачите били добри. Единствено имаше проблем с влизането (влезе към 10,17 ч.), но после всичко е било точно.

Още един коментар – вижте ТУК. Препоръката е да се отбележи предварително в регламента, че ще се отчита и времето при определяне на първенците.

НОВО (8.12.2014) Тодор Брънзов от Viva Cognita: „Класирането и отговорите ще бъдат публикувани до 10-и декември във Viva Cognita. Ще изпратим съобщение за това по електронната поща по регистрация на профила до всички участвали.“

НОВО (7.12.2014 – 16,47 ч.) Тодор Брънзов от Viva Cognita във форума на Viva Математика: „В началото на следващата седмица ще публикуваме окончателното класиране и отговорите. Ще изпратим и съобщение по електронната поща по регистрация на профила до всички участвали. За класираните в призовата тройка във всяка група ще поискаме доказателство, че са от съответния клас. За останалите – разчитаме на математически феърплей.“

НОВО (7.12.2014 – 11,54 ч.) Окончателното класиране от Първото математическо онлайн състезание Viva Математика ще бъде обявено в началото на следващата седмица, съобщи Тодор Брънзов от Вива Когнита във форума на състезанието. Няма да има предварителни резултати, а ще се поместят само окончателните. Класирането ще бъде публикувано на сайта на Viva Cognita и на тяхната Фейсбук страница. „Предварителните резултати ги знаем и в момента, но процедурата е двустъпкова и [резултатите] ще ги подложим на допълнителна обработка преди да ги обявим, за да сме сигурни в коректността спрямо правилата.  Хубаво е, че във всеки клас без един (от гимназиалната група) има поне по един участник с максимален брой точки, някъде са двама-трима.“, пише още Тодор Брънзов.

В 12 ч. стартира и онлайн състезанието за по-малките класове – 3-7 клас.

Първото онлайн математическо състезание „VIVA Математика“ ще се проведе на 7 декември 2014 година, неделя. Няма място за явяване, няма и такса. Всеки ще може да се включи от любимото си местенце, важното е да има компютър и Интернет. Необходима е и предварителна регистрация на сайта на Viva Cognita. Онлайн състезанието е за ученици от 3 до 12 клас.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА УЧАСТИЕ – http://vivacognita.org/forums/index.php?app=core&module=global&section=register Регистрацията на профили ще бъде прекратена в 23:59 на 06.12.2014 г.

НОВО (6.12.2014 – 22 ч.) УКАЗАНИЯ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ

Всеки участник има право да участва само с един потребителски профил.

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УСТРОЙСТВАТА

Състезателите ще бъдат разделени в 10 възрастови групи – от 3 до 12 клас.

Състезанието ще се проведе на два етапа:

Първи етап:

от 10:00 до 12:00 часа ще бъдат активни работните листове за 8. – 12. клас (включително).

Състезателите от тези класове могат да започнат работа най-късно до 11:00 часа. След този час няма да се допускат нови участници, а започналите ще могат да довършат работата си в рамките на регламентираните 60 минути.

Втори етап:

от 12:00 до 14:00 часа ще бъдат активни работните листове за 3. – 7. клас (включително).

Състезателите от тези класове могат да започнат работа най-късно до 13:00 часа. След този час няма да се допускат нови участници, а започналите ще могат да довършат работата си в рамките на регламентираните 60 минути.

Важно уточнение с пример от сайта на Вива Когнита:

„В деня на състезанието, в съответния отрязък от време (10:00 – 11:00 за 8-12 клас или 12:00 – 13:00 за 3-7 клас), влез в профила си през връзката „Вход“ в горния десен ъгъл на всяка страница или през формата в началната страница. Важна забележка: в съответния отрязък от време можеш да влезеш, когато пожелаеш – пример, ти си 10-и клас, ако влезеш в 10:51 минути ще можеш да избереш съответния лист и ще имаш 60 минути на разположение, до 11:51; ако обаче решиш да се включиш в 11:05 – системата няма да ти даде достъп до работния лист и няма да можеш да участваш.“

Всички указания стъпка по стъпка – прочетете ТУК.

Времетраене на състезанието:

В деня на състезанието всеки участник трябва да влезе в профила си в определеното време за неговия клас. Ще получи достъп до „Работен лист“ в рамките на 60 минути. През това време трябва да реши задачите и да ги изпрати на организаторите.

Брой задачи

Темата за всеки клас съдържа 10 задачи.

Задачите са с избираем или свободен отговор (число или дума), които трябва да се запишат в зададен формат в определено за целта поле на „Работния лист“. При някои от задачите организаторите ще поместят и допълнителни файлове, които може да бъдат от помощ на състезателите.

При решаването на задачите всеки участник може да ползва всякакви помощни средства и източници на информация (компютър, интернет, софтуерни системи като GeoGebra, книги, и т.н.).

Регистрацията на профили ще бъде прекратена в 23:59 на 06.12.2014 г.

Всеки участник в състезанието се съгласява, че организаторите имат право да разследват случаи по подозрение за участие на един и същи участник с няколко профила и/или предоставяне на информация на други участници с цел постигане на по-висок резултат. Всеки участник в състезанието се съгласява, че организаторите имат право да искат допълнителна информация свързана с такива разследвания и да вземат решения за наказание или дисквалификация от класирането, които са окончателни и не подлежат на обжалване.

Още за регламента можете да прочетете ТУК.

Бих искала да поздравя организаторите за гъвкавото им поведение и за уважението към мненията на състезатели и родители. Първоначално състезанието беше обявено за 6 декември. По същото време обаче се провежда и математическият турнир „Иван Салабашев“. На сайта на Вива Конгнита и на Фейсбукстраницата имаше поместени коментари с молба да бъде променена датата, за да има възможност участниците да се явят и на двете състезания. В понеделник се появи съобщение от организаторите от Вива Когнита, че са съгласни и променят датата за 7 декември, а така също и пожелаха успех на състезателите и на двете състезания. Поздравявам ги за това джентълменско поведение!

източник и снимка: Viva Cognita

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.