Рубрики
Начало » Образование » Какво ми направи впечатление на прима виста от изпита за СМГ след 4 клас?

Какво ми направи впечатление на прима виста от изпита за СМГ след 4 клас?

smg

СМГ

Ето какво ми хвана око при бързия преглед на приетите тази година в СМГ след 4 клас:

– Един от водачите на випуска – момче от ЕСПА, първенец в математическо състезание с право на директен прием в СМГ, не е в списъците, т.е. вероятно не е кандидатствал. Направи ми впечатление, защото следя темата за частното образование и ми е интересно какво решение вземат силните математици от частни училища при подобна ситуация. Миналата година синът ми също не е кандидатствал, а тази година разбрах, че и добрите математици от 4 клас в нашето училище също не са се явили на изпита.

– Първенците от математическит състезания са от 107-мо, 54-то, 96-то, 73-то, 22-ро и дете от Плевен. Интересното е, че има четири деца от 107-мо.

– В топ 10 на децата с най-висок бал са ученици от 18-то, 119-то, 130-то, 55-то, 32-то, 96-то, 36-то, 133-то.

– Приетите деца от частни училища са от ЧУ „Българско школо“, ЧУ „Меридиан 22″, ЧУ „Питагор“ (на ПЧМГ), ЧУ „Св. Климент Охридски“, ЧУ „Св. Георги“, ЧУ „Веда“, ЧУ „Дорис Тенеди“, Увекинд, Ровел. Най-висок резултат е постигнало дете от „Българско школо“. Но това споменаване на частните училище ми е по-скоро любопитно, защото – както отбелязах по-горе, от ЧУ „Света София“ няма кандидатствали, а пък от ЕСПА най-добрият им математик също не е кандидатствал. Вероятно има има такива случаи и в другите частни училища. По мои впечатления – без да генерализирам, СМГ не е цел номер едно за децата от частните училища и не е така желано училище както е при връсниците им от държавните.

– НУКК, по-известно като „Горна баня“, има приети трима ученици. Миналата година ми направи впечатление също доброто представяне на техните ученици.

– 125-то в „Младост“ – организатор на популярните математически състезания – Коледно и Великденско и известно със своя преподавател по математика – Димитър Димитров, има трима представители. Миналата година ми направи впечатление, че добрите им математици не кандидатстваха, а дори един от най-силните им беше приет в СМГ и се отказа. Ще бъде интересно какво решение ще вземат тази година децата от 125-то.

– 107-мо е с 9 представителя вече в СМГ. Повечето са избрали руската паралелка.

– 119-то, което също се води математическо, е с два възпитаници в класацията.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.