Рубрики
Начало » Образование » Университети » MBA » Чудатите въпроси към MBA кандидатите за Harvard Business School

Чудатите въпроси към MBA кандидатите за Harvard Business School

 

harvard business school

 

Чудатите въпроси на Harvard Business School

 

„Кой е любимият ви шоколад?“

„Кой ви е любимият анимационен филм?“

Не, това не са въпроси към хлапе на 5 години, а може да бъдат чути от MBA кандидат за Харвард. Друг чудат въпрос, с който може да бъде изненадан, е:

„Какво е това нещо, което никога няма да бъде толкова добро като другите?“.

Отново може да ви прозвучи като гатанка към дете от детската градина, но не се заблуждавайте.

Другият интересен въпрос, който би притеснил всеки човек, е:

„Как родителите ви ви описваха, когато бяхте на 12 години?“.

 

Не се притеснявайте! Няма верен отговор. Важното е да запазите хладнокръвие, да сте себе си, да не си измисляте и да не боравите с клишета. Освен това трябва да използвате момента и да се отличите от другите кандидати като дадете оригинален отговор и той да е уникален, защото е свързан с вас.

 

Ето съвет за въпроса-гатанка

 

„Какво е това нещо, което никога няма да бъде толкова добро като другите?“:

 

„Студентите в Харвард несправедливо често имат репутация на егоисти. Ако отговорите „нищо“ – това говори за липса на себеосъзнатост. Ако отговорът е „скромността“ – ще трябва да се надявате интервюиращият да има чувство за хумор. Има толкова много честни, лични отговори на този въпрос, така че няма да е трудно да излезете от ситуацията с пример. Бъдете честни, не се опитвайте да извъртате и да бягате от въпроса! Просто отговорете по-лично!“

 

Ценни съвети и насоки

 

Интервюиращите предполагат, че в седмицата преди интервюто, сте прочели всичко най-важно. Затова преди да отиде при тях прегледайте по-важните бизнес-медии (WSJ.com, the New York Times’ business section, Economist.com), прочетете няколко статии, които ви се струват значими, запознайте се с всички по-популярни сайтове от вашата индустрия. Научете се с предиисторията на значими новини, прочетете прогнозите. Няма нещо по-ужасно от това да се окажете незапознат по даден важен въпрос (е, има – да закъснеете за интервюто в Харвард!).

В седмицата преди интервюто си дайте костюма на химическо чистене, погрижете се и за обувките си, подстрижете си косата.

Ако сте мъж, трябва да бъде в черен, сив или тъмносин костюм. Не трябва да носите разсейващи ризи или вратовръзки. Дезодорантът е задължителен, но одеколонът е абсолютно забранен.

Ако сте жена, дължината на полата ви трябва да е поне до коляното. Цветът и стилът на костюма трябва да са семпли и класически. Оставете всякакви лъскави дрънкулки вкъщи, а така също и силните парфюми.

Отидете 20 минути преди интервюто. То ще продължи 30 минути.

Може би досега сте си мислили, че няма по-кошмарни въпроси от тези за кандидатстване за работа? Но, не е така. Специалистите в тази област са категорични, че интервюто за Харвард няма аналог. Ето и още един въпрос, на който може да се наложи да отговорите, ако сте запътили натам: „Какви въпроси държат буден през нощта вашия генерален директор?“.

 

„За тези 30 минути по време на интервюто могат да ви случат ужасни неща“, разказва МВА консултант. „Затова се подгответе за всякакви въпроси и изненади“.

 

Истината е, че няма значение какви са отговорите. Много по-важни са спокойствието и увереността, които кандидатът показва в рамките на половин час пред комисията на Харвард. Това училището е за хора, които са ярки, открояват се и притежават присъствие на духа. Затова се предполага, че най-вероятно ще успеят в бизнеса.

В помощ на желаещите да учат MBA в Харвард се издава наръчник „Unofficial Harvard Business School Interview Guide“. Цената му е 50 долара. В него са събрани всякакви чудати въпроси, които са изстрелвани към кандидатите. Направен е и анализ и има и съвети как да се реагира. Издава се от минали по този път МВА студенти от Харвард.

 

 

източник: „Unofficial Harvard Business School Interview Guide“, http://management.fortune.cnn.com/, John A. Byrne

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.