Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Есе » Тема за есе: Колко е 1 милиард?

Тема за есе: Колко е 1 милиард?

 

kolko e 1 milion

 

Преди малко във Фейсбук в профила на Ирина Шопова видях интересна инфографика „Колко е 1 милиард?“ и веднага прецених, че е чудесна тема за есе за 13-14-годишни есеисти, а така също и за по-малки и по-големи любители на интелектуалните занимавки. Отворих линка на инфографиката и прегледах статията в сайта – „What is a Billion?“.

Първите чудесни въпроси, които си заслужава да се развият в есе:

„Какво точно си представяте, когато чуете, че има седем милиарда души живи на тази планета? Или че разстоянието между Нептун и Слънцето е 4.50 милиарда километра?“

„Живеем във време на милиарди:

милиарди на галактики, звезди, хора, светлинни години … Можем ли наистина да се разбере какво точно означава „милиард“?“

Няма да ви давам отговорите от статията. Първо помислете какво за вас означава един милиард, а след това задължително прочетете статията.

Не забравяйте да разгледате и подробно инфографиката – ТУК. Има чудесни исторически примери. Замислете се и върху последната картинка – „След 1 милиард години“, също чудесна идея за есе или подтеза в есето, което вече започнахте.

И още няколко примера за размисъл:

Един експеримент – не с милиард, а с милион. Вижте тази снимка – има един милион точици.

А ето и произведение на изкуството – „Един милиард цветни точки“ на художника Робърт Бари. Творбата му е издадена в 25 тома. Всяка книга съдържа 2000 страници и 4 милиона цветни точки. На страница има по 40 000 точки. Всеки том е в различен цвят (вижте тук).

източник: „Колко е 1 милиард?“, „What is a Billion?“, Ирина Шопова

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.