Рубрики
Начало » Коронавирус » Как започна академичната година в именит университет в Париж в условията на COVID-19

Как започна академичната година в именит университет в Париж в условията на COVID-19

Разказ на Яна Кирилова, майка на първокурсничка в Университета Париж-I Пантеон-Сорбона

 

Universite Paris I Pantheon-Sorbonne Wikipedia

Universite Paris I Pantheon-Sorbonne
Wikipedia

 

В Данибон стартира преди известно време дискусия за новата академична година в различни университети в чужбина. Включиха се много родители, а Яна Кирилова, майка на студентка в Париж, обеща разказ от първо лице. 

Както Ви обещах преди десетина дни, изпращам информация как стартира учебната година в университета на дъщеря ми – Universite Paris I Pantheon Sorbonne.

Благодаря от сърце!

 

Седмицата 14-18 септември бе предвидена като въвеждаща за първокурсниците и трябваше да има различни присъствени информационни сесии и събития за сближаване и социализация на новите студенти.

 

Междувременно новите случаи на коронавирус на ден във Франция достигнаха над 10 хиляди, което наложи всички присъствени мероприятия да бъдат отменени и да бъдат заменени с онлайн информационни сесии и игри.

 

Зала в Universite Paris I Pantheon-Sorbonne снимка, предоставена от Яна Кирилова

Зала в Universite Paris I Pantheon-Sorbonne
снимка, предоставена от Яна Кирилова

 

От 21 септември стартираха занятията на първокурсниците. Упражненията са присъствени. Лекциите се провеждат в големи аудитории, като потоците са разделени наполовина – всяка седмица половината студенти са присъствено, а останалите гледат лекцията онлайн от дома си, като следващата седмица се сменят.

 

Спортните занятия в университета също се провеждат присъствено, като маска не се носи по време на спорт. За момента няма ограничения за ползването на университетската библиотека, стига студентите да носят маска.

 

Останалите курсове стартират от следващата седмица и схемата ще бъде подобна – присъствени упражнения и редуване на онлайн и присъствени лекции.

 

снимка, предоставена от Яна Кирилова

снимка, предоставена от Яна Кирилова

 

Студентските столове работят. Докато се чака на опашка за храна и заплащане на касата, студентите са с маски, маските се свалят при хранене само.

 

Студентските клубове и асоциации също са възобновили своята дейност. Някои провеждат срещите си присъствено по парковете, други онлайн.

 

Прави впечатление, че независимо от високите и нарастващи дневни стойности на новите случаи на коронавирус във Франция, университетските власти запазват спокойствие и правят всичко възможно да осигурят качествено преподаване на учебния материал.

 

Навсякъде в Париж се носи маска, без значение на открито или закрито. На практика от момента, в който излезете от дома, трябва да сте с маска.

 

Аз също много се притеснявах първоначално, тъй като случаите започнаха да се увеличават стремглаво преди датата на нашето заминаване – 27 август, а и ми беше първото пътуване в чужбина след корона кризата.

 

Когато пристигнахме в Париж и видях на място, вече съм спокойна. Независимо от нарастващите случаи, животът не спира,всичко функционира, просто се вземат мерки – маски, дезинфектанти, ограничаване на струпванията на хора, където е възможно. И мерките се спазват. Дъщеря ми споделя, че не се усеща напрежение и истерия, даже и сега, когато през уикенда новите случаи за един ден достигнаха 13 хиляди.
Едно от „хубавите“ неща е, че Париж е празен от туристи и е прекрасно за обиколка по забележителности. Няма абсолютно никакви опашки, просто отивате на касата, купувате си билет и влизате. Аз най-големите опашки, които някога съм виждала през живота си, са били именно в Париж.

 

 

Благодаря за ценната информация и за споделеното! За мен беше много полезно и най-вече една идея по-успокояващо. За всички родители на студенти в чужбина личният опит ще е много полезен. Ако и други желаят да споделят как е в техните университети, могат да ми пишат на danybon.pr@gmail.com.

 

Успех на всички наши студенти! Да са здрави, да трупат знания и да се радват на хубави студентски преживявания!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".