Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » За математическото състезание „Черноризец Храбър“ (2012)

За математическото състезание „Черноризец Храбър“ (2012)

chernorizec hrabar privetstvie РЕПОРТАЖ, СНИМКИ, ОТГОВОРИ

 

Днес се проведе математическото състезание „Черноризец Храбър“. Това е един от най-интересните и най-важните математически турнири у нас. Първенците участват в математически лагер-школи, които са няколко пъти в годината. На тях са обучaвани от едни от най-добрите математици в България като Ивайло Кортезов, Ирина Шаркова, Борислав Лазаров и др.

Малко след края на математическото състезание „Черноризец Храбър“ Институтът по математика и информатика при БАН публикува отговорите на задачите от турнира.

В категорията 5-6 клас имаше дискусии относно отговора на 19 задача. Първоначално на сайта на организаторите беше посочен друг отговор. Малко по-късно беше поправен – сега го виждате в червено.

 

Математическото състезание „Черноризец Храбър“ е с изключително интересен регламент. Това, което го отличава от всички други, е правилото:

„За непопълнен отговор на задача – по 3 точки.
За грешен отговор на задача – 0 точки.“

Ето скалата за верни отговори за всички класове:

2 – 6 клас
За верен отговор на всяка задача – по 7 точки.

7 – 8 клас

За верен отговор на всяка задача с номер от 1 до 8 включително – по 5 точки.
За верен отговор на всяка задача с номер от 9 до 17 включително – по 7 точки.
За верен отговор на всяка задача с номер от 18 до 25 включително – по 9 точки.

9 – 12 клас
За верен отговор на всяка задача с номер от 1 до 10 включително – по 5 точки.
За верен отговор на всяка задача с номер от 11 до 20 включително – по 7 точки.
За верен отговор на всяка задача с номер от 21 до 30 включително – по 9 точки.

Състезанието винаги се провежда на 1 ноември, т.е. на Деня на народните будители. Тази година беше 21-то издание на турнира. Винаги има и приветствие до участниците от Директора на Института по математика и информатика при БАН.

В София състезанието се провежда в СМГ и в НПМГ.

npmg chernorizec hrabar

НПМГ поддържа изключително добре сайта си. За състезанието имаше отделна подстраница с доста информация и подробности около организацията.

Синът ми обикновено се явява в СМГ, което поема и по-голямата част от участниците. И тъй като интересът към математика и към училището все повече расте, може би е добре да се качват списъците с участниците предварително в сайта на СМГ, защото настава винаги голяма истерия пред тях. Аз видях в коя стая е синът благодарение на зум-а на фотоапарата си. Така и не успях да застана по-близо. А и списъците бяха доста странно подредени и не беше ясно кой клас къде е залепен. Също така е добре да се качат и резултатите на децата на сайта, вместо да се разчита само на разлепени списъци на входа на училището.

Ето малко снимки от атмосферата преди състезанието. Математиката от година на година става все по-голяма тръпка за повече деца и родители.

smg smg2 smg3 smg5 smg6

smg smg9 smg10

Някои снимки не са с най-доброто качество, но снимах бързичко и в голямата навалица.

Разглеждах днес сайта на организаторите на „Черноризец Храбър“ и във връзка със състезанието има поместени две интересни информации.

Едната е за математическата лагер-школа през зимата. Тя ще бъде за отлично представителите се участници от 5 до 7 клас в периода 2-7 януари 2013 г. в Сандански.

Втората е за първенците от състезанието и е предложение от частно училище „Евростар“.

1. Учениците, заели първо място в състезанието, което ще се проведе на 1.ХІ.2012 за ІІІ, V, VІ , VІІ, VІІІ и ІХ клас, могат да се запишат още тази учебна година в ЧСОУ „Евростар”. Цялата такса за обучение, в размер на 5700 лв. се поема от „Евростар”.

2. Учениците, заели второ място в състезанието, което ще се проведе на 1.ХІ.2012 за ІІІ, V, VІ , VІІ, VІІІ и ІХ клас, могат да се запишат още тази учебна година в ЧСОУ „Евростар”. Училището поема 50 % от таксата за обучение.

3. Учениците, заели трето място в състезанието, което ще се проведе на 1.ХІ.2012 за ІІІ, V, VІ , VІІ, VІІІ и ІХ клас, могат да се запишат още тази учебна година в ЧСОУ „Евростар”. Училището поема 30 % от таксата за обучение.

На матурите след 7 клас Частно училище „Евростар“ се нареди сред първенците в София и зае 4 място. Изпревариха го СМГ, ЧОУ „Света София“ и ПЧМГ. Известно е със своята Школа „Иванови“. Имиджът му сред родителите от частното образование и в публичното виртуално пространство се свързва със  строга дисциплина и с много сериозно учене. Поздравления за инициативата отправена към първенците в математическото състезание „Черноризец Храбър“.

източник: http://www.math.bas.bg/ch/index.php

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.