Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » За финансовата помощ в Американския колеж

За финансовата помощ в Американския колеж

american college vunshna

 

С интерес следя всяка информация за Американския колеж и каквото науча, споделям с вас. Скоро дори се чудех дали да не направя нещо като „Най-често задаваните въпроси“, които съм получавала като запитвания, а, който е запознат, да съдейства с отговорите. По принцип въпросите и отговорите между родителите са много открити и са много полезни.

Днес реших да пиша за Американския колеж и за финансовата помощ. Това е един от въпросите, които най-често вълнува повечето родители. Да, чудесно училище е. Да, това е топ училището на България, според резултатите от матурите за 12 клас през 2012 г. и 2013 г. (а и предишните), но почти всички родители се интересуват при какви условия се отпускат финансова помощ и стипендии. Вчера се зачетох в дискусия за отпуснатата финансова помощ на тазгодишните приети ученици в темата за Американския колеж във форума bg-mamma. Имаше чудесни насоки. На сайта на Американския колеж е подробно обяснено (виж по-долу), но в дискусията срещнах още полезни детайли и затова ще ги цитирам и тук.

„За финансова помощ се изисква да декларираш:

– семейно положение, местоживеене, други деца- къде учат и служебна бележка от училището, снимка на цялото семейство

– информация за финансовото и материалното състояние за семейството за предходната година
/т.е. сега се декларират приходи за 2012г./ – приходи от трудови договори, договори за управление, услуги, свободна практика. Приходи от наеми, лихви по депозити, наследства, дарения, продажба на движимо и недвижимо имущество и др.

-декларира се притежаваното движимо и недвижимо имущество – къщи, апартаменти, вили, земи и т.н. Декларира се притежаването на МПС – година на производство, година на придобиване пробег в км….

– всичко това се декларира поотделно за всеки родител, като се прилагат справки от работодателя, удостоверение от общината, декларации свободен текст /ако напр. колата не се водеше на твое име и я караш с пълномощно…/

– също така декларираш пътували ли сте в чужбина през последните 2години и ако ДА – по какъв повод, къде, за колко време , лично или служебно…. поотделно за всеки родител.

-накрая посочваш за какъв процент намаляване на уч.такса кандидатстваш /можеш да посочиш напр. : 100% ,70% , 50% , 30% , 10% или колкото си поискаш…./.“ (източник:  ДиВа ツ)

„Миналата година темата на съчинението за пълна стипендия беше нещо от сорта : Ако имахте възможност да избирате предмет, който да изучавате в училище /нещо, което по принцип не се учи в училище/ какво бихте избрали.“ (източник:  ДиВа ツ)

А тук помествам информацията от сайта на Американския колеж:

„Намаляване на учебната такса за български ученици, успешно положили приемния изпит

Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение. След като бъдат предоставени всички необходими документи, комисията за финансова помощ определя размера на таксата индивидуално за всяко семейство.

Всички успешно класирали се кандидати след 8. и 9. клас се обучават при финансовите условия, определени за останалите български ученици в Американския колеж. Семействата им могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса в размер, който да отговаря на техните финансови нужди.

Финансовата помощ в Американския колеж се отпуска единствено на база на финансова нужда и се дава на семействата, които могат да я докажат. Те могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса всяка година, през която синът или дъщеря им учи в Колежа.

На 90% от 50 кандидатствали за намаляване на учебната такса от новоприетия випуск през 2012 г. е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%. Общо над €110 000 са отпуснати на семействата на нашите осмокласници.

Средствата за финансова помощ идват предимно от дарения на частни лица и фондации. Най-значителен е приносът на фондация Tianderrah със седалище в Ню Йорк, която дари €100,000 за отпускане на финансовата помощ през учебната 2009-10 година.“
Пълни стипендии „Полански” и „Обербауер”

Американският колеж в София ще отпусне две стипендии „Полански” – на едно момче и на едно момиче, както и една стипендия „Обербауер”. Стипендиите ще се отпуснат на ученици от 8. клас, приети през 2010 година. Стипендиите „Полански” и „Обербауер” са учредени през 2008 г. и покриват пълните учебни такси на ученици, които показват високо академично ниво през целия курс на обучение.

– Стипендия „Полански“

Стипендията „Полански“ носи името на Н. Пр. Сол Полански, бивш посланик на САЩ в България (1987-1990). Г-н Полански изиграва важна роля за възстановяването на Колежа през 1992 г. Той продължава да работи с институции, ангажирани с политическото, икономическото и културното развитие на България. Понастоящем г-н Сол Полански е член на Борда на настоятелите на Американски колеж в София и на Американския университет в България.

– Стипендия „Обербауер“

Стипендията „Обербауер“ носи името на Джоузеф Обербауер. Инженер и архитект, г-н Обербауер пристига от Австрия в София през 90-те години на 19. век. Той е един от главните архитекти, изготвили градоустройствения план на модерна София. Г-н Обербауер живее в България до смъртта си през 1930 г.

Стипендиите са учредени с щедрото дарение на фондация Tianderrah. Те са израз на стремежа да се подпомогне развитието на гражданското общество в България.

Критерии за определяне на пълните стипендии:

1. Одобрени документи за финансова помощ.

2. Резултати от съчинение – отговор на въпрос. Кандидатите ще бъдат поканени да напишат съчинението в Колежа.

3. Интервю с кандидатите, избрани по резултати от съчинението.

4. Общ резултат от приемния изпит.

източник: сайта на Американския колеж, ДиВа ツ

Благодаря на ДиВа за ценната информация!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.