Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » „Задачите на Ру“ – сборници със задачи и решения за „Европейското кенгуру“

„Задачите на Ру“ – сборници със задачи и решения за „Европейското кенгуру“

 

zadachite na ru

 

„Задачите на Ру“ – тази сутрин реших, че задължително трябва да притежавам тези сборници. Миналата седмица чух от приятелка – майка на дете от нашето училище (ЧОУ „Св. София“), че са ги получили като награда от Детската академия за отличното представяне на детето в едно математическо състезание. Похвалиха ми книжката за 1-4 клас, а на мен малко ми трябва, порових се в Интернет, видях издателството, обадих се в една книжна борса и вече имам тези задачки на Ру. Купих за 1-4 и за 7-8 клас, но има и за 5-6 клас. Автори на сборниците са проф. Сава Гроздев и Ирина Шаркова, един от най-добрите преподаватели по математика в СМГ, която е дала на България много шампиони.

В книгите са събрани задачите от 2008 г. до 2013 г. от областния и от националния кръг. За хората, които се ровят в Интернет, едва ли ще е нещо атрактивно, защото ги има в мрежата. Хубавото обаче е, че ги има и решенията (в нета съм срещала само решенията за 2011 г.), а не са само отговорите.

 

Аз се надявах да има повече задачи за 1 клас, но няма. Има само задачите от областния и от националния кръг на 2013 г., защото това е първата година, в която са поканени да участват. Но пък ги има решенията и ако някой родител не успява да обясни добре защо дадена задача се решава по определен начин, може да ползва за джокер обясненията на авторите в края на книгата.

В сборниците има и допълнителни задачи, които са близки до тези от „Европейското кенгуру“. Например за 1-4 клас има „Задачи за години“, „Магията на числата“, „Обиколки и фигури“ и „Най-малко, най-много“. За 7-8 клас има допълнителни материали за „Цифри и естествени числа“, „Онагледяването помага“, „Телескопични суми“ и „Две математически главоблъсканици“.

Сборникът за 7-8 клас е излязъл съвсем скоро – в началото на 2014 г., а този за 1-4 клас – през ноември 2013.

Уводът е от проф. Сава Гроздев. В него той разказва, че „Европейското кенгуру“ вече е толкова популярно състезание, че претендира за рекорд на Гинес. В него участват 6 милиона ученици от около 60 държави в Европа, Азия, Африка и Америка. В България са участвали през 2013 г. около 20 000 ученици.

В Интернет виждам, че и трите сборника се продават онлайн. Няма да слагам линкове, защото не знам коя книжарница да ви препоръчам. Аз ходих до една книжна борса в „Дружба“, която я открих на сайта наиздателя.

снимка – „Архимед“

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.