Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Започна кандидатстването за гимназии (2017)

Започна кандидатстването за гимназии (2017)

обн. 25.6.2017

mon danybon 6

 

Нова информация

 

25.6.2017 – РУО София-град със специален мейл за въпроси около приема в гимназиите:

 

На електронен адрес sofiapriem7klas@abv.bg можете да задавате въпроси към Областната комисия за прием на ученици в 8 клас.

 

22.6.2017 г. – РУО София-град съобщава:

 

Днес 22.06.2017 г. в 18:00 часа изтича срокът за подаване на заявления за прием в 8 клас.
Комисията за информационно осигуряване и класиране и Комисията за контролно сверяване ще работят по въвеждане и проверка на желанията Ви до 25.06.2017 г. (неделя) включително, когато вече всички ученици ще виждат в електронната система своите желания.

Моля за Вашето търпение в интерес на общата ни цел – успешно класиране на седмокласниците.

 

Основна информация

 

На 16.06.2017 г. започна подаването на заявления за кандидатстване след VII клас в профилираните и професионалните гимназии в страната, съобщават от Министерството на образованието.

 

Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител в училищата-гнезда, определени от началниците на регионалните управления на образованието (РУО).

 

Списъците на училищата за всяка област са достъпни на интернет страниците на РУО. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

 

Кандидатстването през електронната система става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп. Те са записани в служебните бележки, с които младежите се явяваха на националните външни оценявания (НВО).

 

В онлайн заявлението се вписват данните на ученика, предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню, както беше в демо версията на електронната система. В него са включени училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените им паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им, за да не се допускат грешки. Родителите и учениците могат да подават документи за училища в повече от една област в страната, като за всяка област пуснат отделно заявление.

 

Ако ученикът кандидатства и за професионални гимназии, задължително прикачва и сканираното копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар (след като натисне бутон „прикачване на медицинско (PDF)). Оригиналът се подава при записването.

 

За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „потвърди“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.

 

Тази година в кандидатстването за профилираните и професионални гимназии в страната ще се включат всички седмокласници, дори да не са се явили на НВО.

 

Балообразуването се формира от резултатите от изпитите по български език и математика и превърнатите в точки оценки от дипломата за завършен VII клас по предмети, определени от педагогическите съвети на училищата.

 

Максималният бал е 500 т.

 

Право на кандидатстване имат и учениците с 0 т. от НВО. Те ще се включат в класирането само с резултатите от двата учебни предмета от свидетелството за основно образование, необходими за кандидатстване в съответното училище.

 

Подаването на заявления е до 22 юни 2017 г. включително.

 

Списъците с приетите на първо класиране излизат до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни.

 

В същия срок се подават и заявленията за участие във втори етап.

 

Учениците, класирани по второ или следващо желание на първо класиране, имат възможност да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второ класиране в същото училище.

 

Ако изберат втората възможност местата им ще се запазят, но в същото време ще имат възможност да се класират за по-предно желание.

 

Има и трети вариант – да не предпочетат нито една от предходните възможности, което означава, че губят мястото си.

 

Учениците, които не са се записали след първи етап и са подали документи за второ класиране, не пренареждат желанията си.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Как ще става кандидатстването в гимназиите (2017) >>

РУО София-град публикува списък на паралелките за прием в 8 клас (2017) 

източник: МОН

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".