Рубрики
Начало » Представи се » 11 цитата от трилърите на Джон Вердън, за които си струва да се замислим в реалността

11 цитата от трилърите на Джон Вердън, за които си струва да се замислим в реалността

Препоръчана книга от Софтпрес

20210702_142313-01

 

Когато стане дума за майсторски написан трилър, неминуемо се сещаме за името на Джон Вердън. Запазената марка на автора – да създава стряскащо странни и привидно невъзможни ситуации и да ги решава по логичен, но напълно непредсказуем начин, му печелят хиляди фенове, а романите за детектив Дейвид Гърни продължават да се четат със същата настървеност, с каквато и в началото преди 11 години, когато дебютират на българския книжен пазар. Това лято авторът зарадва почитателите си с нов роман от поредицата – „Стой далеч от Хароу Хил“, а издателство „Софтпрес“ се зае със задачата да преиздаде останалите заглавия от серията и да ги обнови с още по-ефектни корици. И ако още не сте се срещали с творчеството на Джон Вердън, то тези 11 цитата от неговите книги ще ви убедят, че е крайно време да поправите този пропуск.

 

Слънцето залязва и спим. Слънцето изгрява и се будим. Ставаме и макар за кратко, макар и сляпо, се радваме на фантазията, че започваме начисто. След това, без изключение, реалността категорично напомня за себе си.

„Не дърпай дявола за опашката“

 

Най-голямата сила на мозъка, способността да създава мигновени асоциации, понякога е и най-голямата му слабост.

„Стой далеч от Хароу Хил“

 

Най-силна болка през живота ни причиняват грешките, които отказваме да признаем, нещата, които са толкова несъвместими с това кои сме, че не можем да понесем да ги видим. Така се превръщаме в двама души в една кожа, двама души, които не могат да се понасят един друг. Лъжецът и човекът, който презира лъжците. Крадецът и онзи, който мрази крадците. Няма болка, толкова страшна като тази от битката, вилнееща на подсъзнателно ниво. Бягаме от нея, но тя тича с нас. Където и да отидем, колкото и далеч да избягаме, вземаме и тази битка със себе си.

„Намисли си число“

 

Смисълът на живота е да се доближим колкото е възможно по-плътно до други хора.

„Стой далеч от Хароу Хил“

 

Умът е всъщност купчина противоречия и конфликти. Лъжем, за да накараме другите да ни вярват. Крием истинската си същност в търсене на близост. Преследваме щастието по такъв начин, че в крайна сметка го прогонваме. Когато грешим, най-силно настояваме, че сме прави.

„Намисли си число“

 

Най-пагубният недостатък на човешката природа е склонността да поддържаш непоколебимо мнение, основано на недостатъчни доказателства.

„Стой далеч от Хароу Хил“

 

stoy-dalech-ot-harou-hil-30

 

Гърни обаче бе открил, че скръбта не е чувство, което просто да преболедуваш и да загърбиш. Не бе възможно просто да „продължиш нататък“, както се казваше в популярния и изключително идиотски израз. Истината бе, че мъката се завръщаше, заливаше те и те поглъщаше… Последователни вълни, разделяни от периоди на безчувственост или забрава, периоди, в които живееш нормално.

„Затвори очи“

 

Нищо в другите не ни дразни толкова, колкото поведение, което отразява собствените ни недостатъци по непривлекателен начин.

„Питър Пан трябва да умре“

 

Сексуалната енергия по принцип притежава голяма сила – силата да привлича и фокусира вниманието на хората, да се превръща в единствената им реалност, да изкривява представите и преценката, да заличава болката и усещането за опасност. Тя претворява всички други фактори в незначителни подробности. Няма друга сила на света, която да е в състояние така да заслепи човека, да го стисне в хватката си.

„Затвори очи“

 

Някои звезди са толкова далечни, че техните бледи примигващи светлинки не могат да бъдат регистрирани в центъра на ретината, който в определени отношения е по-малко чувствителен, отколкото останалата ѝ част. Единственият начин да видиш някоя от тези звезди е да погледнеш няколко градуса встрани от нея. За директния поглед звездата е невидима. Но само погледни встрани и ето я и нея. Понякога същото се отнасяше и за невъзможните за разга­даване загадки.

„Питър Пан трябва да умре“

 

В живота няма нищо по-важно от любовта. Нищо, освен любовта.

„Питър Пан трябва да умре“

 

Читателите на Danybon могат да поръчат книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.