Рубрики
Начало » Блог » Биляна Бонева и Милен Атанасов » 3 изобретения, за които ще научите от страниците на „Пътешествия за мечтатели“

3 изобретения, за които ще научите от страниците на „Пътешествия за мечтатели“

 

Bonevi_1200x628 (1)

 

Книгата „Пътешествия за мечтатели“ от Биляна Бонева и Милен Атанасов ни разказва 19 вдъхновяващи истории за хора, които са посветили живота си на прогреса. Пръснати из цялото земно кълбо, те инвестират времето и усилията си в това да направят света по-добро място за всички ни. Споделяме с вас 3 изобретения, за които ще научите от страниците на „Пътешествия за мечтатели“.

 

Модерно придвижване

trotinetka

 

Ангел Стоянов има афинитет към музиката, слабост към физиката, а се занимава с ресторантьорство. Но откритието му не е свързано с нито едно от тези три неща. Ангел е изобретател на модерно превозно средство, което да улесни забързания градски човек, като му предложи удобен и природосъобразен начин на придвижване. Изобретението му комбинира плюсовете на велосипед, тротинетка и скейтборд – компактно, здраво и бързо. Цялата конструк­ция се основава на прехвърляне на тежестта от единия към другия крак, а силата на тялото и поривът на духа задвижват пристав­ката и механизма, които се спо­тайват в кормилото. Резултатът – мини превозно средство с макси потенциал!

 

Високо в небето

samolet (1) (1)

 

Иво Боскарол е от Словения и знае какво е да усещаш и владееш силата на вятъра. Причината не е само фактът, че е израснал в една от най-ветровитите местности на света, където скоростта на поривите стига до 301,2 км/ч. От 40 години Иво произвежда едни от най-успешните модели леки самолети и първи в све­та получава типов сертификат за изцяло електрически самолет, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). За това време той е изобретил леки и безопасни малки самолети, които успешно се издигат на 11 километра височина, могат да прелетят хиляди километри и да доставят пътниците си до всяка точка на Земята, при това с по-малко гориво. Днес Иво Боскарол не спира да работи в посока на развитие на авиацията – вече чрез въвеждането на нов тип хибридни и електри­чески самолети, които да намалят вредните емисии и да предложат на хората безопасност, бързина и комфорт.

 

Българският електромобил

ELECTRUMOBIL

 

Ако допреди известно време електромобилите бяха екзотика, днес по пътищата все по-често се срещат такива модели с емблемите на различни марки.

 

Съвсем не е било така през 70-те години, когато Димитър Димитров създава своя версия на електрическа кола. Тогава повечето му познати са намирали идеята за налудничава, но той не се отказва и инвестира свободното си време и познанията си в изобретяването на първия в света електрически „Трабант“. Димитър Димитров не спира дотук – след като навърта към 50 хиля­ди електрически километра на трабанта, преобразява автомобил на марката „Запорожец“ и след още толкова километри решава да реновира малкото „Пунто“, което се доказва и като рекорьор със 70 хиляди изминати километра. Километражът продължава да върти и до днес, а Димитър Димитров все още се придържа към своята максима: „Не може да не може“.

 

Книгата „Пътешествия за мечтатели“ е вече по книжарниците. Може да бъде поръчана и от сайта на Софтпрес.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.