Рубрики
Начало » Представи се » 3 трилъра за книжно лято

3 трилъра за книжно лято

Препоръчани книги от Софтпрес

 

trilari

Докато едни предпочитат да разпускат на плажа с леко и неангажиращо четиво, други търсят адреналина и тръпката в заплетени и напрегнати романи, в които убиецът умело се прикрива зад фалшива маска. Предлагаме ви три трилъра, които да ви правят компания за вашето книжно лято.

 

„Осем перфектни убийства“ – Питър Суонсън

korica-8

 

Най-новата книга на Питър Суонсън се радва на заслужено високи оценки от медии като Wall Street Journal, New York Times и USA Today. Роман, базиран на едни от най-забележителните случаи в криминалната литература, но погледнати в напълно нова светлина.

 

Малкълм Кършоу работи в книжарница „Старите дяволи“ и е запален фен на криминалните романи. Занимава се и с блога на книжарницата, в който публикува лична класация на най-трудните за разкриване убийства в литературата. В списъка „8 перфектни убийства“ попадат класики като „Азбучни убийства“ на Агата Кристи, „Тайната история“ на Дона Тарт и „Непознати във влака“ на Патриша Хайсмит, но въпреки любопитното проучване на Малкълм статията не се радва на особен интерес. Или поне не в началото, защото 10 години по-късно именно тя е причината ФБР да почука на вратата му. Оказва се, че няколко неразрешени убийства от последните месеци притеснително напомнят на тези от списъка на Малкълм. Дали наистина полицията го търси за сътрудничество, или някой е подбрал правилните улики, за да постави книжаря в ролята на заподозрян? За да се измъкне от кашата, в която се е забъркал, книжарят трябва да проведе свое разследване. Защото убиецът е наблизо и явно познава отлично тайните на Малкълм – неща, които никой никога не бива да узнае.

 

„Мирис на смърт“ – Саймън Бекет

 

korica-beket

„Мирис на смърт“ е шестият роман на Саймън Бекет от поредицата за д-р Хънтър, която днес е преведена на 29 езика. Мрачен, зловещ и пристрастяващ, това е трилър, от който не можеш да откъснеш очи.

 

Дейвид Хънтър работи като съдебен антрополог и през последните години се е нагледал на картини, които са по-страшни и от най-мрачните кошмари. Единствено той може да разчете посланията, които мъртвите оставят на живите. Именно заради професионализма и отличните му познания полицията търси доктор Хънтър за съдействие при разследването на поредното жестоко убийство. В изоставена и порутена болница в покрайнините на Лондон е открит труп на жена. Тялото е почти мумифицирано и единствено опитен експерт като Хънтър може да даде отговори на възникналите въпроси: откога е там, как е загинала и най-важното – коя е жертвата. Още преди Хънтър да е успял да огледа внимателно тялото, подът до него пропада в отдавна зазидана стая, която не се вижда на никой от плановете на сградата. В нея са скрити три болнични легла, две от които са все още заети… Има ли връзка между случаите, съществува ли опасност за живущите в квартала и ще успее ли полицията да намери отговорите, преди сградата да бъде напълно разрушена? Оказва се, че случайности няма и животът на доктор Хънтър също е заложен на карта.

 

„55“ – Джеймс Деларги

 

55-korica

 

„55“ е трилър, зареден с адреналин и напрежение. Започнал като отговор на случайна авторова хрумка и на простичкия въпрос „Какво ще стане, ако…“, романът разказва история, която крие изненади и неочаквани обрати на всяка страница – чак до напълно непредсказуемия финал.

 

В запустяло градче в Западна Австралия, каквото е Уилбрук, животът тече бавно и монотонно. Докато един ден в полицията не пристига изплашен мъж на име Гейбриъл, който твърди, че е бил отвлечен от сериен убиец и е държан против волята му някъде в планината. С последни усилия мъжът е успял да се измъкне и да стигне до участъка. Похитителят, който се представил като Хийт, заплашил Гейбриъл, че ще бъде номер 55 – неговата петдесет и пета жертва. Малко по-късно друг ранен мъж влиза в същия полицейски участък. Представя се като Хийт – твърди, че е бил похитен от човек на име Гейбриъл и заплашван, че ще стане жертва номер 55. След като планът на убиеца да добави още едно име в дяволския си списък се е провалил, той очевидно иска да си присвои историята, за да си спечели време и да планира следващия си ход. Кой обаче е убиецът и кой – жертвата? Отговорът трябва да намери сержант Чандлър Дженкинс. Полицаят е решен да надхитри престъпника в собствената му игра, но без да разбере, се превръща в една от мишените и излага на опасност най-близките си хора. Нима ще успее да намери изход от този капан, преди да е станало твърде късно?

 

Софтпрес е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.