Рубрики
Начало » Представи се » 4 любопитни факта за „Глина“ и Виктория Бешлийска

4 любопитни факта за „Глина“ и Виктория Бешлийска

Препоръчана книга от Софтпрес

 

Glina_1200x628

 

Само за три седмици от официалното си обявяване, „Глина“ – дебютният роман на Виктория Бешлийска, позната от блога „По дирите на думите“ (Words Do Worlds), успя да спечели вниманието на читателите и да се превърне в най-продаваната книга за 2020 г. на сайта на СОФТПРЕС още на етап предварителни поръчки.  Родена от пръстта от земята, замесена с огъня на любовта и животворната сила на водата и носеща онази невидима енергия, която движи ръцете на твореца – „Глина“ е книга, която използва магията на думите, неподвластни на времето, за да извае история, която завладява и подпечатва сърцето на всеки читател. Споделяме 4 любопитни факта за „Глина“ и Виктория Бешлийска.

 

Корицата

Изработването на корицата на „Глина“ включва творчество на различни нива. Слънчевият знак, който грее от първа корица, е един от най-типичните за бусинската керамика. Символ на началото на Вселената, тук той не е просто графичен елемент. За да бъдат претворени в корица на романа  – елементът и основата, върху която е разположен, са изваяни от глина. Автор на глиненото пано, послужило като основа за корицата на “Глина” е Захари Иванов  – един от малкото майстори на автентична бусинска керамика в днешно време, който е и основен консултант на Виктория Бешлийска по всички въпроси касаещи грънчарския занаят в романа.

 

Мястото

Виктория Бешлийска попада случайно в Бусинци преди година и половина. Тогава разглежда Музея на Бусинската керамика и е силно впечатлена не само от изяществото на съдовете и вниманието към рисунъка, но и от богата историята на това селото. Днес там живеят не повече от трийсетина души, но преди няколко века в Бусинци, наричано тогава Бусинче, е имало близо 300 грънчарски колела, а грънчарството е било основен поминък. Виктория Бешлийска се вдъхновява от легендата за турския султан, който позволил единствено на местните майстори да пътуват свободно из империята, за да продават съдовете си. Авторката прекарва в Бусинци месеците, докато пише романа, черпейки информация и вдъхновение от първоизточника.

 

Главният герой

glina

 

Велико е един от главните герои в романа „Глина“  майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Велико не е наречен така случайно. Всяко едно от имената на образите в книгата е свързано пряко със същността на героите. В конкретния случай името Велико е взето от „Бусинското евангелие“ – първото писмено свидетелство, че е имало грънчарски занаят в района на Бусинци. Документът е писан през 16 в. и в него се споменава майстор грънчар с такова име.

По дирите на думите

 

Виктория Бешлийска създава блога си „Words do Worlds” – днес преименуван на „По дирите на думите“, с намерението да споделя там спомени и преживявания, впечатления от различни пътувания и разкази за местата, които е посетила. Но преди две години плановете ѝ се променят – на 1 ноември, когато е и рожденият ден на Виктория,  тя моли своите последователи да ѝ „подарят“ една стара или диалектна българска дума. Хората приемат идеята присърце и я затрупват с коментари, а думите са толкова много, че Виктория решава да тръгне по дирите на думите, да им вдъхне нов живот и да ги вплете в различни истории. Инициативата „Обичам българските думи“ и посещението на Бусинци вдъхновяват авторката да напише дебютния си роман, изтъкан от уважението и любовта към родното слово.

 

Още за книгата можете да прочетете тук.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.