Рубрики
Начало » Представи се » Четирите правила на „Честна игра“

Четирите правила на „Честна игра“

Препоръчана книга от Софтпрес

 

Igra_1200x628 (1)

 

„Честна игра“ от Ив Родски е революционна книга, която слага в ред както задачите в едно домакинство, така и отношенията между партньорите в една двойка. Представлява ефективна система, която пести време и нерви и предлага напълно нов начин за разпределяне на домашните задължения. Основава се на четири правила – ако играчите ги спазват, всички са победители и печелят спокойна, балансирана и щастлива семейна среда.

 

Правило номер 1: Всяко време е създадено равно

 

Знакът за равенство между двете страни в една връзка важи в пълна сила за всяка сфера от живота на тази двойка. Партньорите са равнопоставени както като права, така и като задължения, а времето е ценна суровина, която е редно да се разпределя с мисъл не само за собствените нужди, но и за тези на другия. Ив Родски прави проучване, което сочи, че някои партньори имат склонност да прехвърлят задачи на половинката си с цел да облекчат личния си график или защото смятат, че тя или той биха се справили по-добре. А всъщност всяка дребна задача отнема минути спокойствие и коства усилия. За да не се натрупва излишно напрежение и безкраен товар от отговорности, които само единият да носи, авторката съветва двойките да обсъдят ангажиментите си и да синхронизират графика си, позовавайки се на системата „Честна игра“.

 

Правило номер 2: Върнете си правото да бъдете интересни

Едно от основните правила на Ив Родски гласи, че всеки има право на хоби и лично време. Човек е книгите, които чете; музиката, която слуша; нещата, които прави и му носят удоволствие. Ако се фокусира единствено върху ролята си в едно домакинство и тази, която неговият социален статус му е отредил, за сметка на личностното си развитие, шансът да настъпят сериозни сътресения във връзката с половинката е много голям. Причината – дистанцира се от образа, в който се харесва, и от този, в който партньорът го познава. Затова независимо колко е натоварено ежедневието на една двойка, всеки трябва да отделя време за собствените си интереси, които да развива, усвоявайки нови умения и познания.

 

love-1731723_1280 (1)

 

Правило номер 3: Започнете оттам, където сте сега

Един от похватите, на които Ив Родски залага най-силно в своята „Честна игра“, е добрата комуникация. Разпределянето на задачите, решаването на проблемите, преодоляването на предизвикателствата става чрез говорене – днес, утре и всеки ден, когато назрява проблем. Раздаването на 100-те карти на играта се случва едва след като партньорите проведат Разговора. С него трябва да уточнят кой коя задача поема и какъв ще е принципът на работа. Ив Родски съветва читателите да заявяват желанията си ясно, точно и директно; да не бъдат язвителни и да не позволяват грижите и емоциите да замъгляват преценката им. Конструктивният разговор с партньора може да донесе само плюсове, а нали това е целта на „Честна игра“ – всички да спечелят и да са доволни от живота, който водят.

 

Правило номер 4: Определете своите ценности и стандарти

 

Четвъртото и финално правило на „Честна игра“ е да се подредят приоритетите и стандартите. Играчите заедно отстраняват излишните карти със задължения, които смятат за маловажни. Определят и минималните стандарти, според които задачата е изпълнена – така няма опасност по средата на играта някой да прехвърля задачи на другия или да се оправдава с неясна формулировка на заданието.

 

Комбинацията от четирите правила гарантира честно и успешно протичане на играта, обещава списък с отметнати задачи, повече свободно време и чувство на удовлетворение – че имаш до себе си верен партньор, на който може да разчиташ.

 

Още за книгата – прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.