Рубрики
Начало » Представи се » 4 съвета как детето да заобича книгите

4 съвета как детето да заобича книгите

Препоръчана книга от Софтпрес

 

mother-and-daughter

 

Един от големите проблеми на родителите в наши дни е как да помогнат на детето да заобича книгите и четенето предвид конкуренцията на техническите устройства и всички забавления, които те предлагат. Освен че трябва да се подходи с търпение и разбиране, нужна е и стратегия. Предлагаме ви 4 съвета, които могат да са ви от полза.

 

Пъстри илюстрации

 

ptiche

 

Преди да се заслушат или зачетат в текста, децата виждат картинките, с които е изпъстрена книгата. Колкото по-цветни и близки до техния пъстър свят са те, толкова по-голяма е вероятността да събудят любопитството у малкия читател. Илюстрациите играят ключова роля за възприятието на една история и имат способността да предават част от емоцията, с която е зареден сюжетът. Така например, синигерчето от Птичето и дървото стана любим герой на деца и родители заради топлата история, която авторката Вера Асенова разказва, но и заради детайлния и красив рисунък на Свилен Димитров.

 

Текст, съобразен с възрастта

Natali_1200x628

Всяка книга, която предлагате на малкия читател, трябва да бъде съобразена с неговата възраст. Тук не става дума само за теми и интереси, които го вълнуват и му прилягат, но също за степен на сложност и обем на текста – важни фактори, които са свързани с изграждането на логически връзки, натрупване на речников запас и развиване на концентрация. Водейки се от тях, помагате на детето да разполага с необходимите ресурси за плавно и хармонично навлизане в света на литературата.

 

Дългият и по-сложен текст изисква повече познания и съсредоточено внимание, затова се препоръчва на по-големи деца. В тази категория попадат детски романи за опитни читатели между 9 и 12 години – като Забранете тази книга от Алън Грац и Магични мистерии от Нийл Патрик Харис. За тези, които правят своите първи самостоятелни стъпки в четенето, се изискват по-кратки текстове и изречения с по-олекотени конструкции. От значение е текстът да не бъде струпан на една страница, а разпръснат, за да има „въздух“ между думите – това не само улеснява мисловния процес, но влияе и на чисто психологическо ниво, като не позволява на детето да има усещането, че историята го притиска и задушава. Подходящи са заглавия като Натали Портман разказва в рими басни и книгите от поредицатаПри баба и дядо на село.

 

Истории, които увличат

Imuni_1100х1100

 

Независимо дали сте спазили стриктно горните два съвета, ако една история не е достатъчно интересна, за да привлече вниманието на детето, то няма да иска да я изслуша или прочете. Затова ви трябват динамични и пъстри сюжети, наситени с приключения, преживявания и емоции. Истории, които напомнят на всяко хлапе, че няма невъзможни неща и благодарение на книгите и неговото въображение, може да влиза в различни роли.

 

Един ден ще се бори наравно с имуните, за да изгони лошите вируси от организма (Имуните от Милослава Абаджиева), друг път ще се радва на компанията на щурите гугулета (Приказки за гугулета от Юлия Спиридонова). По-опитните читатели могат дори да пътешестват във времето и пространството (Асен и пътешествениците в 100 Българии от Елена Павлова), да се изправят срещу вълшебни създания (Срещи с вълшебни създания от Цвета Петрова) или установят контакт с Космоса (Уравнението на Джейми Дрейк от Кристофър Едж).

 

Интерактивно четене

azbuka

 

Превърнете четенето на една книга в тема на разговор. Ако сте родител на дете, което все още не може да чете само, задавайте въпроси по време на четенето и коментирайте. Попитайте кой герой му харесва повече и защо, какво би направило, ако беше на неговото място, фантазирайте заедно какво би се случило, ако историята се беше развила по друг начин, изразявайте емоцията от прочетенето. По този начин задълбочавате интереса и стимулирате мисловния поток. Някои книги като Азбучна математика от Ангелина Жекова с илюстрации на Стела Стаменкова-Дин включват задачки или въпроси, които правят четенето интерактивен и по-забавен процес.

 

Ако пък сте родител на по-голямо дете, което чете самостоятелно, тогава проявете любопитство към историята и персонажите. Например откъде идва Камен и кои са пиратите от 5г (Камен и пиратите от 5г от Елена Павлова) или каква технология използва Алби Брайт, за да пътува във време-пространството (Другите светове на Алби Брайт“ от Кристофър Едж).

 

И не на последно място, не забравяйте за личния пример. Колко по-често едно дете вижда родителите да прекарват свободното си време в компанията на хубава книга, толкова по-лесно ще приеме четенето като забавление, а не като задължение.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.