Рубрики
Начало » Представи се » Пет книги, с които децата опознават родината

Пет книги, с които децата опознават родината

 

softpress pogovorki 2

 

В тази статия ви предлагаме пет интересни, забавни и различни книги, които ще ви отведат на пътешествие в историята, фолклора и езика на България. Подходящи за цялото семейство, тези заглавия учат родолюбие и уважение към миналото и традициите, но не препречват вперения в бъдещето поглед.

 

Подбраните книги са леки и компактни, но са събрали много мъдрост – чудесен подарък за семейства, живеещи в чужбина, които не искат да губят връзка с родното.

 

Български исторически паметници: Научи и оцвети

bg pametnici softpress

 

По страниците на тази специална книга децата ще се запознаят с петнайсет от най-популярните исторически паметници в страната и ще обогатят знанията си за тях. Чернобелите илюстрации пък ще ги предизвикат да приложат креативност и своя собствена визия за това как могат да изглеждат някои от най-известните ни архитектурни символи.

 

Български носии: Научи и оцвети

bg nosii softpress

Българските народни носии и шевици са изтъкани от тайнственост и традиция. Тази рисувателна книга запознава с характерните за всяка фолклорна област багри и съчетания и разкрива какви одежди са носели предците ни.

Цветните образци и стикерните шевици за оцветяване помагат на читателя да открие магията на фолклорните ни традиции.

Великите българи

 

velikite bg softpres

Безброй са имената на великите българи, чиито стремежи и въжделения се вплитат в нелекия път на България през вековете, белязан с години на възход и времена на тежки изпитания.

 

Наред с неизброимите славни победи в кръвопролитни битки, в нашата история има трагични страници на поражения и загуби, оставили неизличими следи в съзнанието на народа ни.

 

Левски

 

levski softpress

Тази книжка запознава читателя с живота и делото на Васил Левски – истинския човек, а не застиналия във времето си герой.

А в края й са поместени и едни от най-известните произведения, писани за Апостола:

„Апостолът в премеждие“, „Левски“ и „Чистият път“от Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев.

Български пословици и поговорки

bg poslovici softpress

 

От векове българските пословици и поговорки съпътстват ежедневието ни и прокарват нерушими нишки между нас и нашите предци. Те ни учат на мъдрост и ни разсмиват, разкриват типични черти от българския характер и обогатяват езика ни с непреводими фразеологизми, залегнали дълбоко в речника на всеки от нас.

 

Малките читатели ще се запознаят с тази самобитна част от българския фолклор, ще научат възможни модели за поведение в проблемни ситуации и ще развият своите езикови знания.

 

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.