Рубрики
Начало » Представи се » Пет причини децата да прочетат и заобичат поредицата „Серафина“ от Робърт Бийти

Пет причини децата да прочетат и заобичат поредицата „Серафина“ от Робърт Бийти

 

поредица Серафина и черният плащ Робърт Бийти

1. Класическа приключенска история с модерни послания

Поредицата за Серафина е очарователна смесица от исторически факти, мистерия и фентъзи. Робърт Бийти създава класически приключенски роман, чиито вечни теми говорят езика на деца и тийнейджъри… и подсказват на възрастните правилните отговори на някои въпроси.

 

2. Книгите на Робърт Бийти вдъхновяват и момичета, и момчета

Среща с читатели

Истински хубавите книги носят послания, които са универсални. Поредицата за Серафина засяга сериозни теми като търсенето на идентичност, приятелството и приемането на различните от нас. Извън обичайните въпроси, които си задават децата в ранния пубертет, Бийти деликатно поставя темата за семейството и какво всъщност означава то. И двамата главни герои – Серафина и Брейдън – по един или друг начин са изгубили биологичните си родители, но са открили обич и закрила. Чрез образа на семейство Вандербилт и на бащата на Серафина Бийти учи децата, че семейството е винаги до теб, подкрепя те и те обича безусловно, независимо дали имате кръвна връзка, или не.

3. В книгите за Серафина се появяват истински исторически факти, личности и места

biltmore_house

 

„Билтмор“ и околностите му са реално съществуващи места и са описани исторически коректно от Робърт Бийти, който живее наблизо със семейството си и обича да навестява имението. Замъкът е построен от Джордж Вашингтон Вандербилт ІІ в европейски ренесансов стил между 1889 и 1895 г. по модел на няколко френски замъка от долината на река Лоара. Днес сградата е най-голямата частна постройка в Щатите. През 1930 г. частично става музей, а от 1956 г. изцяло е отворена за посетители.

 

Уредниците на музея „Билтмор“ са сред първите читатели и консултанти на „Серафина и черният плащ“. Робърт Бийти им доверява ръкописа, за да е сигурен, че е уловил правилно загадъчната и пищна атмосфера на имението. Там е заснет и трейлърът на книгата, като ролята на Серафина изпълнява една от дъщерите на автора, а костюмите създава съпругата му.

 

4. Серафина възпитава емпатия и уважение към природата

Голяма част от действието на трите книги за Серафина се развива в горите и околностите на имението „Билтмор“, а отношенията с животните (диви и домашни) е изключително важно за развитието на сюжета. Децата изпитват естествена емпатия към животинския свят, но в контекста на историята опознават природата не само като място, където дебнат хищници и опасности, а и като свят, в които могат да намерят истински чудеса. Опазването на крехката му красота зависи и от техните усилия.

5. Злото не е непобедимо

Робърт Бийти автографи

 

Може би най-ценният урок, който научаваме от литературата, е, че злото не е непобедимо, независимо колко могъщо ни се струва. Можем да победим дори най-големите злодеи, ако следваме вътрешната си светлина, имаме верни приятели и се придържаме към принципите си. Защото, както казва самият Робърт Бийти:

 

НЕ БИТКИТЕ СПЕЧЕЛЕНИ ИЛИ ИЗГУБЕНИ
НИ ПРАВЯТ ХОРАТА, КОИТО СМЕ.
А ТЕЗ СРАЖЕНИЯ, В КОИТО ДА ВЛЕЗЕМ СМЕ СЕ ОСМЕЛИЛИ.

 

Книгите за Серафина можете да поръчате с отстъпка от сайта на Софтпрес, а във фейсбук групата СЕРАФИНА и черният плащ ви очакват много интересни дискусии и любопитни факти за поредицата.

 

 

Важно за родители: Поредицата е подходяща за деца между 9 и 12 години, но допада и на доста възрастни. Напълно завършена е и всички части са издадени на български език. 

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.