Рубрики
Начало » Представи се » 5 урока, които научихме от Мишел Обама и книгата „Моята история“

5 урока, които научихме от Мишел Обама и книгата „Моята история“

Препоръчани книги от Софтпрес

 

Obama_1200x628 (2)

 

Вдъхновяваща, откровена, истинска – това е „Моята история“ от Мишел Обама. В своята автобиография бившата първа дама на САЩ споделя със света своите най-щастливи, но и най-трудни моменти, предизвикателствата, с които се е сблъсквала, житейските уроци, които е научила. 5 от тях споделяме и тук:

 

Поставяй си високи цели и се бори за тях

Още от малка Мишел Обама се е доказала като амбициозно дете. От уроците по пиано в ранните й години до обучението й в добро училище, а по-късно и в елитен университет, на всеки един етап от своето образование тя се е целила високо и се е трудила усърдно, за да сбъдне желанията си. Когато са й казали, че не е подходяща кандидатка за Принстън, Мишел Обама се е амбицирала още повече и в крайна сметка, напук на хорското мнение, е успяла да влезе в престижното учебно заведение без никакви затруднения.

 

obama-1

 

Повярвай във възможностите си

Макар днес да познаваме Мишел Обама като борбена и успяла жена, като една от най-обичаните първи дами в Белия дом, през годините тя също е имала моменти, в които се е чувствала неуверена. „Достатъчно добра ли съм?“ е въпросът, който често си е задавала. Но след всеки момент на колебание и несигурност, Мишел Обала е впрягала всичките си сили, за да докаже на света и най-вече на себе си, че наистина е „достатъчно добра“.

Използвай гласа си

 

obama-4

 

Независимо на каква възраст си, какъв цвят на кожата имаш, от какво семейство произлизаш или какво работиш, използвай гласа си. Не се страхувай да изразяваш мнението си и да се бориш за кауза, в която искрено вярваш. Когато Мишел Обама е станала първа дама на САЩ, едно от желанията й е било да не стои като трофей до съпруга си, а да използва влиянието и средствата, с които разполага, за да направи хората по-добри. Така е започнала инициативата й за насърчаване на здравословното хранене и спортуването сред американците с цел справяне с наднорменото тегло и обездвижването.

 

Не се страхувай да поискаш помощ

On the Campaign Trail with Barack Obama

 

Един от уроците, които научаваме от „Моята история“, е този, че никога не е срамно да потърсиш помощ и подкрепа. Когато Мишел и Барак Обама са имали затруднения в брака, те са се обърнали за съдействие към брачен консултант. Когато семейството се е настанило да живее в Белия дом, Мишел е помолила майка си да се премести с тях, за да се адаптират по-лесно децата към новия начин на живот и за да е спокойна тя самата, че в една толкова нова и непозната ситуация ще има до себе си човек, който я обича и на когото може да разчита.

Подреди приоритетите си

 

obama-3

 

Да подрежда приоритетите си е нещо, което Мишел е научила от родителите си още като дете, когато те са избрали да останат в по-беден квартал, но да инвестират парите си в образованието й. За Мишел Обама семейството се е превърнало във водещ приоритет. Най-голямото й притеснение, когато Барак Обама се е кандидатирал за президент на САЩ, е било, че това ще се отрази на възпитанието и сигурността на децата им. Затова тя си е поставила като основна цел децата й да бъдат отгледани в максимално нормална среда – длъжни са сами да си оправят леглата, имат позволението да търсят прислугата само, ако наистина не могат да намерят нещо, не са ангажирани да присъстват на всяка от официалните вечери в Белия дом.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

„Мишел Обама. Моята история“ – откъс

„Моята история“ от Мишел Обама – вдъхновяваща история за дръзките мечти

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

Издателство „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.