Рубрики
Начало » Представи се » Книгата „55 планински кътчета от България“ разкрива красиви върхове, скали, езера и резервати

Книгата „55 планински кътчета от България“ разкрива красиви върхове, скали, езера и резервати

Препоръчана книга от Софтпрес

55_1200x628

 

Планински пътеки, които те водят до познати и по-малко известни места с богата история и впечатляващи гледки – ще ги откриете в „55 планински кътчета от България“ от Радослав Донев. За три от тези планински оазиси ви разказваме днес.

 

Черепишки скали

cherepishki-skali

 

Там, където Искър си проправя път през Стара планина, се издигат Черепишките скали. Ниско край брега, в най-тясната част на каньона, се е сгушил манастирът „Успение Богородично“, в чиято костница се пазят черепи на загинали воини – откъдето идва и името на скалите. Според преданието тук войските на цар Иван Шишман са водили тежко сражение. Различни по форма и размери (гъби, колони, пирамиди, човешки фигури или силуети на животни), скалите предизвикват въображението на хората и с течение на времето са се сдобили с имена като Афродита, Мислителя, Орела, Самотника, Семейството, Прометей, а по отвесния западен склон до реката се виждат многобройни пещерни отвори, наречени Шишманови дупки.

 

Еленино езеро

elenino-ezero

 

По пътя за Мальовица планинарите в Рила знаят, че има едно красиво езеро, край чиито води могат да си починат, преди да продължат нагоре по стръмните чукари към върха.

 

Според легендата красивата девойка Елена била продадена от зли чорбаджии на Селим паша, който отнел честта ù. Тя успяла да избяга и станала част от четата на Мальо войвода. Имала точен мерник и се прочула като ненадминат стрелец. Един ден се изправила срещу Селим паша и успяла да го погуби, ала и тя понесла смъртоносни рани. Другарите ù я погребали край това езеро, което и до днес носи нейното име. Последните ù думи били, че съжалява, че избрала мъстта пред любовта и поискала прошка от байрактаря, в когото била влюбена.

 

Връх Отовица

otovica

 

Aко желаете да се наситите на невероятна панорама, то тогава непременно посетете връх Отовица. Този гигант се издига със своите 2696 метра надморска височина в северозападния дял на Рила. Изкачите ли се на гранитното му чело, ще се насладите на простор, от който ще останете без дъх. Далеч на юг се белеят върховете от мраморното било на Пирин, на изток ще видите Мальовица заедно с Орловец и Злия зъб. При по-ясно време се вижда дори Мусала, а напрегнете ли поглед на север, е възможно да откроите даже силуета на Витоша. Най-приятната изненада за взора ще откриете, когато сведете очи и срещнете всичките Седем рилски езера!

 

Снимки: Радослав Донев

 

Още за книгата – прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

Софтпрес е партньро на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.