Рубрики
Начало » Представи се » Детска академия за добри обноски: 6 важни правила от етикета, които децата трябва да знаят

Детска академия за добри обноски: 6 важни правила от етикета, които децата трябва да знаят

Препоръчана книга от Софтпрес

Obnoski_10_1200x628

За да имат добри приятели, с които да си играят, без да се карат; за да се чувстват спокойни и уверени на нови места; за да са успешни и щастливи – това са само част от причините децата да познават добрите обноски и да ги прилагат в ежедневието. С новата книга на издателство „Софтпрес“ обучението по етикет за деца е весело и забавно като детска игра. В „Детска академия за добри обноски“ специалистът по етикет Невена Басарова описва пълния набор от правила, които помагат на малчуганите да опознаят света около себе си и уверено да открият своето място в него. Тук ви предлагаме накратко 6 от практичните правила, които ще откриете в книгата.

 

Започни със „Здравей!“

Добрите обноски помагат на децата да направят положително първо впечатление, което им проправя път към нови приятелства. Независимо дали отиваш до магазина, дали посрещаш гости вкъщи или пък ти предстои първи учебен ден в ново училище, всеки разговор започва с едно кратичко „Здравей!“. Когато поздравът е придружен с усмивка и подаване на ръка, формулата на успеха е гарантирана – хората ще ти отвръщат със същото приветливо отношение.

 

Усвои изкуството да водиш разговор

PowerPoint Presentation

 

Правилата на добрите обноски са опората, на която по-малките могат да разчитат, когато започват разговор. Да зададеш точните въпроси, да изслушваш събеседника, да бъдеш учтив и да правиш комплименти – това е само част от тънкото изкуство да водиш разговор като големите. Упреците и критиките отблъскват хората, докато доброто възпитание и интересните теми за разговор ти печелят нови приятели. Да разкажеш за любимата си книга или да попиташ как е минала ваканцията – това е едно чудесно начало.

 

Научи езика на тялото

Когато учим децата на добри обноски, трябва да насочим вниманието им не само към вълшебните думички и правилата за разговор, а и към „тайния“ език на тялото, който понякога говори по-силно. С тропане с крак, кръстосани ръце и сериозен поглед, който гледа надолу в земята, със сигурност не се прави добро впечатление. Умереният тон обаче е знак, че емоциите са под контрол, а контактът с очи е признак на уважение. Тялото също се чувства по-добре, когато е отпуснато и спокойно, а не сковано от мрачно настроение.

 

Овладей емоциите

Obnoski_cover

За да общува пълноценно, всяко дете трябва да усвои умението да определя емоциите, които изпитва в даден момент, и да успява да ги контролира. Така наречената емоционална интелигентност зависи от петте основни емоции, които всеки човек изпитва. Това са: радост, гняв, тъга, страх и отвращение. За да се радваш на повече приятели и да общуваш с лекота, трябва да разчиташ импулсите, които тези пет емоции изпращат.

 

Уважавай личното пространство

Всеки човек, независимо дете или възрастен, има право на лично пространство – мястото, където си почива, събира сили за нови предизвикателства или разсъждава върху въпрос, който го е развълнувал. Да уважаваш личното пространство на другия е сред най-важните правила на добрите обноски, защото така печелиш доверие и уважение.

 

И навън, и у дома си има правила

PowerPoint Presentation

 

За добрите обноски почивен ден няма. Няма значение и дали сме вкъщи, или навън – правилата важат навсякъде. Да уважаваш хората, да бъдеш любезен, да не обиждаш и да не викаш, да бъдеш чист и спретнат, да се храниш и да се държиш според етикета, да познаваш границата между редно и нередно, правилно и грешно – този набор от правила осигурява на всяко дете отличен старт в живота.

 

Прочетете още за книгата на страницата на Софтпрес. До 31 декември 2019 г. по случай 25-тата годишнина на издателството всички книги, закупени от https://www.soft-press.com, са с 25% отстъпка.

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.