Рубрики
Начало » Представи се » Девет причини да готвим „Сезонна кухня“

Девет причини да готвим „Сезонна кухня“

 

Sezonna_kuhnya_856х315

 

Сезонна кухня“ предлага изпитани рецепти, приготвени с характерните за всеки сезон пресни продукти. Книгата е събрала в едно най-доброто от българската и световната кухня и е организирана според различните годишни времена. Пролет, лято, есен или зима – важно е да знаем как собствените ни тела подсказват от какви хранителни вещества се нуждаем. Над 1800 рецепти ще ви вдъхновят да приготвите кулинарни шедьоври за своето семейство и приятели, които са не само вкусни, но и полезни.

1. Вкус

tomatoes-1031700_960_720

Най-вкусни са плодовете и зеленчуците, узрелите на слънце. Прясно набрани, те запазват най-истинските си вкусови качества, сочност, цвят и аромат. Сами знаете, че летните домати са най-добри и че ранните, парникови, са по-скоро извинение за домат. Узрелите в сезона си плодове и зеленчуци в най-голяма степен са били изложени на слънчевата светлина, от която са имали нужда, за да постигнат натурален вкус.

2. Полезни вещества

cherry-1534063_960_720

Растенията поемат своите полезни вещества от почвата и слънцето. Сезонните продукти се берат, когато се узрели, завършили са напълно процеса на обработка на веществата и са натрупали най-голямо количество минерали, витамини и антиоксиданти.

Изследванията също така са установили, че нивото на йод и бета-каротин в млякото са по-високи през лятото, отколкото през зимните месеци. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C в спанак, събран през лятото, спрямо този, събран през зимата.

3. Разходи

baby-84686_960_720

Законът за търсенето и предлагането гласи, че когато има по-голямо предлагане, то се реализира при по-ниски цени. Когато има изобилие на продукти – като дини и пъпеши през лятото, е нормално цените им да се понижат, за да могат те да се реализират, преди да са се развалили. Храненето според сезона ни спестява основно транспортните разходи, които се правят, за да може храната, която се отглежда на един континент, да бъде налична във всяка точка на Земята.

4. Околна среда

apple-484529_960_720

Като правило сезонните продукти се отглеждат с по-малко допълнителни пестициди и генно модифициране. Използването на повече нетипични и изкуствени торове и стимуланти на растежа често води до влошаване на здравето ни и до замърсяване на водата и почвата.

5. Синхронизиране на нуждите на човешкия организъм и сезонността

sezonna kuhna

Ние се нуждаем от определени вещества, и то в по-големи количества, през съответния сезон. Например през лятото пъпешите и тропическите плодове са добри, защото високото им съдържание на вода и калий ги прави незаменими в летните горещини. Цитрусовите плодове пък, които узряват през зимата, са пълни с витамин C и помагат за укрепване на имунната система.

6. Домашна храна

vegetables-1892900_960_720

Храненето според сезона означава да готвите повече, вместо да се храните с полуфабрикати. Когато контролирате продуктите, които използвате, и начина, по който ги приготвяте, неминуемо се стига до момента, в който се замисляте с какво се храните, колко сол слагате на храната си, какви мазнини използвате, колко подслаждате десертите и т.н.

Готвенето е и социално занимание – готвенето в компания или с вашето семейство и деца създава атмосфера на приобщеност и сплотеност. Готвенето е начин да покажете любовта си към вашите приятели, любими и семейство.

7. Креативност и разнообразие

soup-1429827_960_720

Храненето според сезона е начин да предизвиквате въображението и креативността си, като търсите и измисляте нови и различни ястия. Дали ще отворите някоя готварска книга като „Сезонна кухня”, или ще потърсите интересна рецепта в интернет – това, от една страна, ще ви осигури нови вкусови преживявания, а от друга, ще обогати кулинарния ви репертоар. Не трябва да пропускаме и факта, че разнообразното хранене е здравословно и полезно. Като променяте менюто си според сезона, вероятността да развиете непоносимост към храни е значително по-малка.

8. Близо до природата

breakfast-2152086_960_720

Милионите години на еволюция са синхронизирали сезонните нужди на човека с плодовете и зеленчуците, които зреят през различните периоди на годината. Най-добре е да се вслушаме в телата си, които ни говорят чрез апетита и така показват нуждите си от хранителни вещества.

Когато е топло, превес взимат зеленчуците и плодовете, защото са богати на вода и съдържат витамини, минерални вещества, влакнини, органични киселини и въглехидрати. Обратното – в студеното време човек трябва да запази температурата си до 37°C и има нужда от повече белтъци и мазнини. Техни основни източници са месото, млякото, яйцата и ядките.

9. Чистота

persimmon-1914127_960_720

Зеленчуците и плодовете, отглеждани извън нормалния им сезон, се нуждаят от много повече човешка намеса и помощ под формата на пестициди, химикали и торове, за да могат – въпреки липсата на нужните условия – да дадат плод, който да изглежда привлекателен и представителен за пазара. Ако се храните според сезона е много по-вероятно, да се храните с по-малко третирани плодове и зеленчуци, най-малкото защото именно конкретния сезон и слънчевата светлина са в синхрон с нуждите на съответните растения.

Можете да надникнете в „Сезонна кухня“ и да разгледате няколко рецепти тук.


„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.