Рубрики
Начало » Представи се » Американският колеж в София: иновативно училище с традиции в образованието

Американският колеж в София: иновативно училище с традиции в образованието

 

acs sgrada nebe

 

Американският колеж, създаден през 1860 г., е най-старата американска образователна институция извън САЩ.  През Втората световна война (1942 г.) колежът бива принудително затворен и в продължение на половин век остава извън картата на българското образование.

 

acs archive fontan

 

На 15 септември 1992 г. училището отново отваря врати, за да посрещне първия си випуск от 50 момичета и 50 момчета и още веднъж да си изгради име на гимназия с високи академични стандарти, блестящи преподаватели и талантливи ученици.

 

fontan acs esen

 

През 2017 г. Американският колеж в София посреща 25-та година от новата си история като иновативно училище. Колежът спечели признанието на МОН със своя проект „Интегриране на технологиите в образователната среда чрез използване на Chromebooks и платформата Google classroom“.  Благодарение на щедро дарение от Американски училища и болници зад граница (ASHA), програма на Американската агенция за международно развитие (USAID), колежът успя да осигури на всеки свой ученик Chromebook устройства и достъп до виртуалната класна стая на Google и редица Google приложения.

 

acs komp

 

Наред с интегрирането на технологии в класната стая, колежът привлича кандидати и с много добре развитата си програма за извънкласни дейности. Възпитаниците на училището тази година избират между 89 клуба по интереси, спортни програми, програми по изкуства. По този начин колежът дава на учениците си възможност да израстнат като личности, да се научат да организират времето си ефективно, да проявяват постоянство, да поемат отговорност, да си поставят ясни цели и да ги постигат.

 

acs basketball

 

От създаването си до днес колежът цели да осигури на българските младежи възможно най-доброто образование, включително отлично овладяване на английски език, като наред с това ги възпитава в дух на лидерство, висок морал и честност.

 

acs zname

 

Какви са възможностите за финансиране на обучението в Американския колеж?

 

Една от най-ценните програми в училището е тази за намаляване на учебната такса, която дава възможност на всеки успешно класирал се кандидат, чието семейство не може да покрие разходите по обучение, да учи в колежа.

 

acs laboratoria

 

За учебната 2016-2017 година са отпуснати общо над 683 000 евро на семействата на нашите ученици. Намаляването на годишната учебна такса варира от 5% до 95%, а три пълни петгодишни стипендии покриват разходите за целия период на обучение. Семействата на учениците, които не са от София, могат да кандидатстват за допълнително намаляване на учебната такса, което да отразява разходите им по настаняване в София.

 

снимка: Американски колеж в София

Попитайте какво друго ново ще се случва през тази специална за колежа година, както и как да кандидатстваме, да ни приемат и да ни намалят учебната такса, на някоя от срещите с представители на колежа в следните градове:

Пловдив
26 октомври 2017 г., 18:00, ОУ „Екзарх Антим I“
ул. „Захари Стоянов“ 86

Кърджали
26 октомври 2017 г., 18:00, Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“,
ул. „Републиканска“ 40


Бургас
9 ноември 2017 г., 18:00, ОУ „Братя Миладинови“, 
ул. „Родопи“

 

Варна
9 ноември 2017 г., 18:00, ОУ „Черноризец Храбър“,
ул. „Студентска“ 1

acs sgrada rozi

Американският колеж кани родителите и кандидатите да посетят красивия учебен комплекс в някои от Дните на отворените врати:

 

11 ноември, събота, 11:30 ч.

15 ноември, сряда, 16 ч.

9 декември, събота, 11:30 ч.

13 януари, събота, 11:30 ч.

За включване в Дните на отворените врати и информационните срещи е необходима регистрация в специалните формуляри, които ще откриете в линковете за всяка дата и град.

acs nadpis tabela

Американският колеж е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“. 

За Американски колеж в София

Американският колеж в София, основан през 1860 г., е една от най-старите американски образователни институции извън пределите на САЩ. Съчетава ценностите и най-добрите практики на американската педагогика с богатите образователни традиции на България и Европа. Развива критическото мислене, интелектуалното любопитство, лидерски качества и умения за сътрудничество.