Рубрики
Начало » Представи се » Погледнете през очите на децата си с новите книги, илюстрирани от Ана Григориев

Погледнете през очите на децата си с новите книги, илюстрирани от Ана Григориев

 

mm_4041_0

 

 

„Като възрастни вече сме видели толкова много, че често отваряме страниците на книжките с картинки, без да ги поглеждаме в действителност. Малките деца гледат много по-внимателно.”

 

Думите са на един от най-популярните съвременни илюстратори на детски книги – Антъни Браун, а Данибон и СофтПрес ви канят да ги проверите на практика. Новите издания на „Маша и мечокът” и „Палечка”, илюстрирани от Ана Григориев, са прекрасна възможност за подобен тест.

 

mm_2223_0

 

Много от вас вероятно вече познават работата на сръбската художничка. До този момент сме ви представяли „Магьосникът от Оз”, „Лешникотрошачката” и „Магарешката кожа”.

 

Илюстрациите в двете нови книги на СофтПрес пазят същата изящност и пищност в детайлите, така характерни за Ана, и това е само една от причините да са толкова подходящи за малък семеен експеримент.

 

pal_89_1

 

Какво трябва да направите? Просто прочетете приказката заедно с вашето дете, а после затворете книгата и се опитайте да си припомните видяното. За „Палечка” например може да се запитате: „Какво е събрала мишката в топлата стая, в която посреща Палечка?” Забелязахте ли напръстника в орехова черупка? А трите копчета? А корковата тапа, която служи за маса на следващата страница?

 

Palechka_2017

 

За „Маша и мечокът” въпросите със сигурност ще тръгнат от това защо мечокът е бял (една подсказка – не е бяла мечка, а албинос и решението на Ана Григориев е чудесен повод за разговор), но могат да засягат и мечовския танц от снимката на стената, матрьошките в стаята на Маша или малките котета от последната рисунка.

 

Masha_2017

 

Какво е забелязало детето ви? Прочетете историите отново и този път не бързайте да отгръщате. В „Палечка” вълшебният свят на Андерсен е адаптиран прекрасно и за по-малки, и за по-големи, а в „Маша и мечокът” децата ще се запознаят с класическата руска приказка. Насладете се на думите и се вгледайте внимателно в рисунките. Така ще тренирате наблюдателността и концентрацията, фантазията и естетското мислене. И не на последно място – така ще прекарате истинско и смислено време заедно.

 

pal_2829_1

 

Приятно четене и гледане!

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.