Рубрики
Начало » Представи се » 3 причини да прочетем „Асен и пътешествениците в 100 Българии“

3 причини да прочетем „Асен и пътешествениците в 100 Българии“

Препоръчани книги от Софтпрес

 

Asen_1200x628

 

„Асен и пътешествениците в 100 Българии“ е най-новият детски роман на Елена Павлова, който отвежда читателите на вълнуващо и незабравимо приключение. Знаем, че имате много причини да искате да прочетете книгата, а ние услужливо ви предлагаме още три, които да добавите към списъка.

 

Пътуваме назад в историята по непознати маршрути

Как ли би изглеждал животът, който познава Асен днес, ако някои от най-значимите събития в съвременната история на страната ни се бяха развили по друг начин. Например, ако десантът на руснаците по време на Руско-турската война е бил неуспешен или ако Хитлер бе излязъл победител? В „Асен и пътешествениците в 100 Българии“ героите пътуват в алтернативното пространство и опознават различните лица на родината – такава, каквато е можела да изглежда. Елена Павлова завърта колелото на времето и развежда читателя из ключови моменти от новата история. Разказва за Велика България, в която Левски не е убит, за Османска България, която остава автономна област към Турция, за Юнска България, която става част от СССР заради развоя на събитията около деветоюнския преврат, за Царска България, при която начало е Цар Симеон II, за Футболна България, в която през 1994 г. България побеждава Бразилия на финал на Световното по футбол.

 

Разучаваме нови жанрове

 

„Асен и пътешествениците в 100 Българии“ е детски роман, изграден на основите на поджанр на научната фантастика, при който сюжетът се ръководи от отговора на въпроса „Какво би станало, ако…?“. Този тип произведения разказват за несъществуващо време и дават множество алтернативи на една история. Наричат се още „ухтонии“. Принципът е следният – за начална точка се избира някакво ключово събитие и се проследява как то би могло да повлияе на хода на историята. С помощта на този оригинален похват Елена Павлова изнася на читателите един увлекателен и запомнящ се урок по история на България, който покрива най-важните акценти от миналото на страната ни. Но освен сухите факти, тя провокира всеки читател да разсъждава за предимствата и недостатъците на конкретното събитие и неговото значение за България.

 

Вълшебни илюстрации

asen-karta

 

Не можеш да пътуваш в алтернативна България, без да имаш някаква карта под ръка. Нито да се срещаш със силни и смели четници, без да знаеш как изглеждат. В „Асен и пътешествениците в 100 Българии“ талантливата Цвета Петрова се е погрижила да разреши този проблем и под четката и молива й излизат образите на Асен младши, който е главен герой в романа, на войвода Алексей, който е ръководител на „Четниците от „Читалище България“, на Нася – близка приятелка на Асен, която идва от Варна и го прави част от приключението на четниците. А в края художничката илюстрира и най-ценния урок от книгата – хубаво е да пътешестваш, но няма нищо по-ценно от това да се прибереш у дома при семейството (и да закусиш с любимите ти палачинки).

 

Още за книгата научете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com, като използват промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

 

Софтпрес е партньор на Данибон в инициативата „Представи се“.

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.