Рубрики
Начало » Представи се » Как да решаваме успешно развиващи задачи с децата си

Как да решаваме успешно развиващи задачи с децата си

 

az mislya 1

 

В разгара на кампаниите за кандидатстване в училищата се появява издание, което се отличава от всички останали ръководства. „Аз мисля“ на „Софтпрес“ е книга с развиващи задачи, която освен със завидния си обем – цели 136 страници и повече от 550 упражнения, обхваща изключително широк кръг теми за различни възрастови групи – от петгодишните до техните родители.

 

Сборникът е дело на словенски екип от психолози с дългогодишен опит в проучването на интелекта и методите за развитие на детския ум. Според авторите „Аз мисля“ е своеобразен физкултурен салон за трениране на мускулите на мозъка, където децата изпълняват различен вид интелектуални задачи.

 

az mislya 3

 

Чрез редовните упражнения с помощта на книгата малките любознайковци не само ще развият математическите и логическите си умения, а и ще имат шанс да изградят психологическа устойчивост за реалните изпитни ситуации и IQ тестове, които им предстоят. Книгата съдържа главоблъсканици, подобни на тези, които се срещат в IQ тестовете. Упражненията тук развиват умствените способности, формират навици за сравнение, анализ и синтез, конкретизация, индукция и дедукция, усъвършенстват логическото и абстрактно мислене, вниманието и паметта.

 

az mislya 4

 

В специално приложение е отделено място за теоретична част, от която не само ще научите повече за коефициента на интелигентност и интелекта, а и ще получите конкретни указания как да решавате успешно развиващи задачи с вашите деца.

 

Защото както във всяка добра рецепта, така и при ранните развиващи занимания, важни са не само съставките, а и правилните действия. „Аз мисля“ съдържа висококачествени съставки, а по-долу ще откриете най-важното от самата рецепта, която ще ви послужи за всяка предизпитна подготовка.

Препоръки за успешно решаване на развиващи задачи:

 

– Внимателно прочетете условието и прегледайте задълбочено стратегиите за решаване. Анализът на примерите ще покаже доколко вие и детето ви сте си изяснили условието на задачата. Не пристъпвайте към решаване, докато не сте го разбрали напълно!

 

– В процеса на решаването се старайте да отговаряте бързо, но бъдете съсредоточени и точни, за да не допуснете грешки поради невнимание или прибързаност.

 

az mislya 5

 

– Ако детето усети, че някое упражнение не му е по силите, просто го пропуснете и се върнете към него след известно време. Възможно е то да види условието от по-различен ъгъл и решаването на главоблъсканицата да стане по-лесно.

 

– Възможно е някои упражнения да се окажат твърде сложни, особено за по-малките деца. В това няма нищо необичайно: при тестови ситуации (почти) винаги има и задачи, които могат да бъдат изпълнени едва от малцина. Обяснете го на децата, за да не преживяват стрес в случай на неуспех, а напротив – да изпитат удоволствие от осъзнаването на границите на възможностите си.

 

• Когато детето се е заело със задачите, може да му помогнете, но не и да ги решавате вместо него. Обяснете му условието на задачата, разгледайте примера с решение и го помолете да обоснове отговорите си. Само така може да се разбере дали правилото наистина е усвоено, или вярното решение е намерено по щастлива случайност.

 

az mislya 6

 

• Най-добре е да записвате всички отговори на отделен лист и да го пазите. Ако след няколко месеца детето се върне към нерешените упражнения, със сигурност ще може да се справи с още едно-две от тях и по този начин ще види собствения си прогрес.

 

• Ако на децата им хареса да решават главоблъсканици, предложете им други видове интелектуална дейност вкъщи, в детската градина, в училище и дори на детски празник. Ако забележите, че детето ви предпочита задачи от определен раздел, сами измислете допълнителни главоблъсканици или поощрете по-големите хлапета също да съставят подобни упражнения, които след това да бъдат изпълнени от останалите членове на семейството и приятелите им.

 

Повече информация за сборника „Аз мисля“, ще откриете тук: https://www.soft-press.com/book/1282/

 

Читателите на Danybon могат да поръчат книгите с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".