Рубрики
Начало » Представи се » Радостина Ангелова ни кани на „Бал в Мулен Руж“

Радостина Ангелова ни кани на „Бал в Мулен Руж“

Препоръчани книги от Софтпрес

Ruj_760x320

 

Нова книга от любим автор винаги е прекрасен подарък. Но когато става дума за роман, в който е намесен Париж, и то по коледно време… Е, тогава изборът за четиво под елхата е решен предварително. И носи щастие.

 

„Бал в Мулен Руж“ започва малко преди Коледа в музея на Роден в Париж и неусетно повежда читателя на истински танц, в който се смесват изкуство и любов, реални исторически личности и пълнокръвни герои, в които всеки открива частица от себе си.

 

В центъра на сюжета са две основни истории. Първата ни връща в 1905 година, към една от най-популярните двойки в българската литература, а втората прелита между Версай и Родопите, за да нарисува живота на едно семейство с български корени и френски наследници.

 

Между тях са вплетени други съдби, които Радост А. Ангелова рисува с такова майсторство, че всеки персонаж остава в сърцето на читателя – дори да е преминал съвсем бегло през страниците. Гастон – съдържателят на колоритното френско бистро и неговите клиенти особняци, елегантният професор от Сорбоната – Жан-Себастиен Роле, жизнерадостният Адам, който се влюбва в снега на Снежанка… Всички те утъпкват малките пътеки, по които трябва да мине двайсет и две годишната Ева, за да открие истината за онази част от своето минало, която не познава. Свързани са и с черния бележник – елегантен дневник, който попада в ръцете на Ева повече от сто години след като една чужденка го забравя в кафенето на Гастон.

 

На страниците на бележника се крие тайната на известна френска картина, която днес е във Филаделфийския музей. Запазени са и думите на известна българка, която ще помним завинаги. Ева няма представа коя е. Читателят също – почти до самия финал. И разкриването на имената на реалните исторически личности, вдъхновили романа, е едно от малките вълшебства, които правят „Бал в Мулен Руж“ толкова специална книга.

 

Но съвсем не е единственото. Защото, освен че препраща към френското изкуство и частици от родната ни история, „Бал в Мулен Руж“ е книга за паметта и дома, за семейството и корените.

 

„Ако в първия ми роман, „Виенски апартамент“, майката беше изправена пред въпроса доколко и как би могла да запази българското самосъзнание на детето си в друга страна, тук Ева е вече пораснала, дори повече – тя е родена в чуждата култура. Животът ѝ, както и съдбата на майка ѝ Незабравка, са реалистични отговори на въпрос, зададен преди шест години… – казва авторката Радост А. Ангелова и допълва: – И да, не са единствено възможните отговори.“

 

Хубаво е да срещнеш възможност преди Коледа. Възможност да потънеш в книга, в която думите искрят като коледен сняг, а историята прегръща като одеяло. Хубаво е да посрещнеш Коледа с „Бал в Мулен Руж“.

 

Ruj_1200x628

 

Откъс от книгата можете да прочетете тук.

 

Читателите на Danybon могат да поръчат тази и други книги с 20% отстъпка от сайта на Софтпрес www.soft-press.com с използването на промокод Danybon20. Кодът се въвежда при завършване на поръчката.   

 

 

„Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

 

За Издателство "Софтпрес"

Създадено през 1994 година като издателство за компютърна литература, днес „Софтпрес“ е едно от най-големите издателства в България с богато портфолио, което напълно отговаря на мотото „Книги за цялото семейство“. В каталога на "Софтпрес" присъстват над 1400 заглавия, които включват детски образователни и занимателни книги, художествена литература; самоучители, речници и помагала по чуждоезиково обучение, пътеводители, популярна психология, компютърни справочници, специализирани издания от областта на медицината, архитектурата, маркетинга и мениджмънта.