Рубрики
Начало » Представи се » „Боинг 747″ – философско-приключенски роман с много „хумор и горчилка“ за живота на емигранта в Канада

„Боинг 747″ – философско-приключенски роман с много „хумор и горчилка“ за живота на емигранта в Канада

Да се смееш през сълзи с патилата на един българин в чужбина

Боинг 747

 

Романът „Боинг 747″, който те кара да се смееш през сълзи, е определян като философско-приключенски и разказва за 14-те години емигрантски живот в Канада на един българин:

 

„Покрай мен мина уличен клошар, който буташе количка с целокупното си имущество. Спря усмихнат до мен и ми пъхна нещо в ръката, което дори не посмях да погледна. Стигна до най-близкия ъгъл и преди да изчезне завинаги от живота ми, се обърна и ми помаха с нова усмивка.

Чак тогава погледнах в ръката си – беше ми дал десет долара.“

 

Книгата е не само пътуване през различните социални среди и политически строеве, а и среща с духовното израстване на човешката същност. Човек осъзнава, че може да премине през половината земно кълбо, но преди да достигне вътрешния си мир и да намери себе си, разбира, че от спомените си гради мечти.

 

20210312_205519

 

През 2015 година на 43-я международен литературен фестивал Боян Биолчев представи романа „Боинг 747″, който е писателският дебют на Виктор Цаков. В публиката е и първият български космонавт Георги Иванов, който споделя пред всички, че очаква с нетърпение втората му книга, а Деян Енев, който е негов съученик от Английската гимназия в София, я определя като своеобразен дневник за пътя на младостта към мъдростта.

 

Деян Енев дава висока оценка в „Култура“:

 

Романът „Боинг 747” разказва за 14-те години емиграция на главния герой в Канада. Разказът е безподобно правдив – с толкова хумор и горчилка едновременно, че отвреме-навреме, докато четеш, започваш да цвилиш от смях; и почти веднага, само един параграф по-долу, да търсиш дяволската песъчинка в окото си…

В този смисъл, романът „Боинг 747” може да се разглежда и като наръчник за оцеляване, и като енциклопедия на емигрантската участ, но и като своеобразен поетичен дневник за пътя на младостта към старостта.

 

През 2020 година „Боинг 747″ претърпя три издания. Книгата е преведена на английски и френски език.

 

Кристофър Бъкстън, британски писател:

 

С шеметния си ритъм и набитото око към детайла, тази книга най-добре може да бъде сравнена с тази на Джак Керуак „По пътя“ и бестселъра на Грегъри Робъртс „Шантарам“.

 

20210312_202356

 

Спечели и възторжената оценка на хиляди читатели.

 

„Няма ли да има сценарий по романа? Стойността му заслужава вълнуващо кино…“

 

Victor

 

Виктор Цаков – Дяков е роден на 16 март 1961 г. в  Плевен. Завършва Английската гимназия в София и специалността философия в Софийския университет. След дипломирането си работи като журналист във в.“Земя“. В края на 1989 г. емигрира в Канада, където живее 14 години, работейки какво ли не.

 

FB_IMG_1614850895561

 

Философското му образование оказва влияние върху стила му на писане. Литературният му изказ е многопластов. Умело борави с действителни случки, включвайки в тях художествена украса като в същото време запазва автентичността им и така пренаписва каноните в жанра.

 

20210313_123755

 

Виктор Цаков подари на ценителите на добрата литература и сборник с разкази и новели „Мемоарите на един призрак“.

 

В архива му остават няколко интригуващи киносценария, театрални пиеси, още разкази, пътеписи, документална публицистика, мемоарни етюди.

 

Виктор е и главен редактор на първият български мотороман „Дяконите Началото“ с автор Дамян Дамянов.

 

20210312_205324

 

Oще за книгата „Боинг 747″ прочетете тук: Анотация.

 

Читателите на „Данибон“ могат да поръчат романът „Боинг 747″ и книгата „Мемоарите на един призрак“ с 22% отстъпка от сайта https://nashiemigranti.wordpress.com/ или със съобщение на Фейсбук страницата на книжарница „Синева“.

За "Боинг 747" от Виктор Цаков - Дяков

Определян като приключенски романът "Боинг 747" е не само пътуване през различните социални среди и политически строеве, а и среща с духовното израстване на човешката същност. Виктор Цаков - Дяков е роден на 16 март 1961г. в Плевен. Завършва Английската гимназия в София и специалността философия в Софийския университет. След дипломирането си работи като журналист. В края на 1989г. емигрира в Канада, където престоява 14 години.